Ništa od hladnog talasa, BiH će grijati “miholjsko ljeto”

Iako se u narednim danima, prema pisanju mnogih portala, predviđa hladni talas sa sjevera, koji će zahvatiti Evropu i donijeti obilnije padavine, pa čak i snijeg, ipak kako tvrde naši meteorolozi do polovine oktobra u BiH slijedi miholjsko ljeto i temperature iznad 20 stepeni.

Kako su danas potvrdili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, u narednim danima slijedi porast temperatura i to preko 20 stepeni, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Draška Rudana, meteorologa u RHMZ, u subotu će biti prolazne kiše, ali ni tada neće biti pada temperatura niti hladnoća.

“Maksimalna temperatura u Banjoj Luci neće padati ispod 20 stepeni i biće do 23, a jutarnja do 12 stepeni. Dakle, slijedi toplo vrijeme narednih dana, pravo miholjsko ljeto”, kaže Rudan.

Brojni portali su danas navodili da će hladni talas sa sjevera u naredna tri dana zahvatiti Evropu i donijeti prvi obilniji snijeg ove jeseni.

Alpe je, kažu, već zahvatio u nedjelju pa je snijeg zabijelio zapadne i sjeverozapadne dijelove na 2.500 metara nadmorske visine, a u ponedjeljak i one nešto niže predjele.

Ako se sadašnji trendovi nastave, NASA prognozira da bi gornji slojevi atmosfere uskoro mogli postati rekordno hladni.

Related posts