"Nismo željeli odati počast osuđenom ratnom zločincu"

Dio izjave o presudi pročitane danas u Saboru dijelu Kluba SDP-a neprihvatljiv je, kazao je Arsen Bauk, šef Kluba SDP-a u Saboru Hrvatske.

“Što se tiče izjave predsjednika Sabora, ona nije usuglašena od strane svih klubova i dijelu kluba je neprihvatljiv dio izjave. Što se tiče minute šutnje, nismo se željeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvećem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, a i ne želimo biti alibi i naknadno opravdavati promašenu politiku HDZ-a u BiH devedseetih godina”, rekao je Bauk.

Upitan što je točno SDP-u sporno u izjavi, Bauk je kazao da se ne slažu s tezom o udruženom zločinačkom pothvatu. “U tom smislu imali smo sjednicu kluba dok je započinjala sjednica Sabora, koju nismo uspjeli završiti”, rekao je Bauk.

“Sam meritum, u samom tekstu izjave, a posebno dio u kojem se pokušava osporiti ili nepriznati presuda haškog suda nije usuglašena i u tom smislu nismo željeli da se naša nazočnost krivo shvati kao odbijanje presude ili bilo što”, rekao je Bauk.

Za SDP je sporna riječ “neprihvatljiva”, istaknuo je Bauk. “Nije jasno priznajemo li mi presudu ili ne. O tome će biti dovoljno vremena da se priča u najavljenoj deklaraciji u čijem ćemo stvaranju,nadam se, sudjelovati”, rekao je Bauk.

“Hrvatska je donijela ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, Hrvatska je jedna od država koje su utemeljile taj sud. Čini mi se da je dio sudaca koji je sudjelovao u jučerašnjoj presudi bio i među onima koji su donijeli presudu našim generalima, a tada je presuda bila prihvatljiva. Teško je imati poziciju da su nam nekad presude prihvatljive i da su super, a nekad nisu”, rekao je Bauk, istaknuvši da nije točno da Srbija nije spomenuta u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata, jer je to učinjeno u presudi Martiću.

“Mislimo da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu. Da je bilo grešaka, bilo je. Ne sporimo da su se zločini dogodili, to nitko nije ni sporio i naravno da žrtvama treba izraziti sućut”, rekao je Bauk.

/N1

Related posts