Niko ne zna koliko apatrida ima u BiH

Potresna priču o 24-godišnjoj Nihadi Gegić, koja nikada u životu nije imala niti jedan dokument, šokirala je bh. javnost. Nihada je rođena u Prizrenu, a živi u Sarajevu. Nema nikakva prava, socijalno, zdravstveno, ni mogućnost zapošljavanja, ne može se čak ni udati ni putovati, a svaki dan strahuje i od izlaska iz kuće.

Nihadih problem je zapravo dublji problem bh. društva i države BiH koja još uvijek ne zna koliko ima apatrida, odnosno osoba bez državljanstva, niti ima strategiju kako im pomoći.

Ministarstvo civilnih poslova BiH ne raspolaže brojčanim podacima o broju osoba koje u BiH žive bez dokumenata, državljanstva ili druge odrednice kojom ostvaruju osnovna prava. Također, ne posjeduju podatke o maloljetnim osobama koje se nalaze u takvom položaju. Ova informacija potvrđena je za Fokus.ba u ovom ministarstvu.

“U proteklom periodu u BiH je vođeno više projekata s ciljem smanjenja broja apatrida i upisivanja u matične knjige lica romske nacionalnosti i ostvareni su veliki rezultati. Snažnu podršku je davao UNHCR i nevladin sektor, prije svih Udruženje Vaša Prava. Nekada su razlozi za neposjedovanje dokumenata, nezainteresovanost, možda i nemogućnost plaćana naknade za izdavanje ličnih dokumenata, a nekada činjenica da lica iz nekih razloga nisu upisana u matične knjige. Razlozi da neko nije upisan u matične knjige, se uglavnom odnosi na lica koja nisu rođena u zdravstvenim ustanovama ili na lica rođena u inostranstvu i postoje barijere za pribavljanje potrebnih dokumenata iz inostranstva”, rekla je za Fokus.ba Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz ovog ministarstva ističu da je pitanje apatrida i osoba koje nisu upisane u matične knjige, nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

No, iako smo kontaktirali ova dva ministarstva, dobili smo odgovor da je riječ o nadležanosti Ministarstva civilnih poslova!?

Dok traje prebacivanje odgovornosti sa jedne institucije na drugu apatridi u BiH, među kojima možda ima i maloljetnih osoba, neće moći ostvariti osnovna prava.

Related posts