Nije održana ni vanredna sjednica Skupštine USK-a

Nakon što u ponedjeljak nije održana redovna sjednica Skupštine USK-a, ni danas, iako ju je najavio premijer, nije održana ni vanredna. Trebala je biti posvećena Kantonalnoj bolnici i zdravstvu Krajine općenito. Podsjetimo, nakon dva i po mjeseca, zakazana je sjednica za ponedjeljak, ali nedostajalo je 16 ruku za izglasavanje dnevnog reda.

Zastupnici su trebali dogovoriti kako Kantonalnu bolnicu, čiji su računi opterećeni sudskim presudama, izvući iz dugova. Nakon što u ponedjeljak nisu usvojili ni dnevni red, zastupnike opozicije su verbalno napali uposlenici Bolnice i članovi Sindikata zdravstvenih radnika. Tada je najavljena vanredna sjednica.

«Mi smo tragom toga odmah u ponedjeljak krenuli u prikupljanje potpisa zastupnika koji hoće i žele raspravljati o tim temama. Mi smo vrlo blizu da sazovemo tu sjednicu», kazao je SDA-ov Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK-a.

Za sada je 15 zastupnika, tvrdi Hušić, potpisalo da će doći na vanrednu sjednicu, a za 16. potpis će pričekati nekoliko dana. Opozicija, koju čini i SDP, u ponedjeljak nije podržala dnevni red, te ne prihvataju tvrdnje da zbog opozicije nema sjednica.

Kako je istakao Albin Muslić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini USK-a, pozivaju vladajuće stranke – SDA, DF i Laburiste – da omoguće parlamentarni život na način da osiguraju prisustvo svojih zastupnika.

Predlažu u SDP-u i novi načina odlučivanja u parlamentarnom životu.

«Da ova Vlada da ostavku i da da se otvori prostor za vladu nacionalnog spasa», ističe SDP-ov zastupnik Željko Mirković.

Hušić odgovara da se to ne može napraviti: «Opozicija koju predvodi ASDA sve vrijeme radi na rušenju ove Vlade, zajedno sa SDP-om».

SDP nije glasao zato što je i ministrica finansija potvrdila da kredit, koji bi se pripremao za Bolnicu, mora imati karakter kapitalnih ulaganja, a ne da služi za pokrivanje stečenih dugovanja, koja su oko 14 miliona maraka.

https://www.facebook.com/federalna/videos/1971324309549694/

federalna.ba

Related posts