Nezaposlenost u Njemačkoj ostala na istorijskom minimumu

Nezaposlenost u Nemačkoj se u februaru zadržala na istorijskom minimumu, što ukazuje na snagu najveće evropske ekonomije uprkos političkoj neizvijesnosti koja pomračuje buduće perspektive, ocjenjuje agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti je u februaru iznosila 5,9 odsto, što je jednako stopi nezaposlenosti iz januara i najniži je nivo od ujedinjenja Njemačke 1990. godine, navodi se u saopštenju njemačke Federalne agencije za rad, a prenosi agencija Frans pres.

Prema desezoniranim podacima, broj registrovanih nezaposlenih lica je u februaru smanjen za 14.000.

“Razvoj situacije na tržištu rada je ponovo bio pozitivan, a tražnja preduzeća za novim radnicima ostaje na visokom nivou”, izjavio je šef Federalne agencije Frank-Jurgen Vajs.

“Motor Njemačke je snažna domaća tražnja. Privatna i državna potrošnja su podstaknuti investicijama”, ocenio je analitičar banke ING Diba Karsten Brzeski za Frans pres.

Međutim, politička neizvesnost u susjednoj Francuskoj i u Holandiji ili moguće kontroverzne trgovinske mere američkog predsednika Donalda Trampa bi, prema ojcenama analitičara, mogle da pogode Njemačku, čiji je izvoz prošle godine nadmašio uvoz za 253 milijarde evra.

Related posts