Čarobni izvor nadomak Kijeva kod Sanskog Mosta

U blizini sela Kijeva, nadomak Sanskog Mosta, nalazi se izvor nazvan Caričino vrilo, za kog mještani tvrde kako ima ljekovita svojstva.

Sa ovoga mjesta počinje teći rijeka Kevuša, lijeva pritoka Sane duga oko pet kilometara. Za izvor ove rječice vezan je niz mitova i legendi koji se pokoljenjima prenose među narodom ovoga kraja. Književnik Amir Talić, kaže kako od davnina postoji predanje kako se na ovome mjestu okupljaju vile i vilenjaci.

„Istina niko ih nikada nije vidio, ali su mnogi mještani tvrdili kako su čuli glasan smijeh i galamu. Sve se obično dešavalo noću.“, kaže Talić. Još jedna zanimljiva priča vezana je za ovaj izvor, a po njoj je i ovaj lokalitet dobio svoj naziv.

Predanje kaže kako se u davna vremena, na obližnjem uzvišenju nalazila utvrda, čiji se ostaci i danas naziru. U utvrdi je živjela kraljica koju su njeni podanici obožavali. Kako bi pokazali ljubav i odanost prema njoj, podanici su, kako prenosi ova legenda, svakog jutra formirali živi lanac i vodu sa izvora u dlanovima prenosili sve do uzvišenja i dvorca kako bi se kraljica mogla umiti.

Po ovome starom narodnom predanju ovo izvorište je i dobilo svoj naziv, Caričino vrilo. Mještani vodu sa ovog izvora koriste kako bi ublažili kostobolju, reumu i druge bolove, te tvrde kako ono ima ljekovita svojstva. Ova voda nikada nije bila predmet naučnog istraživanja, ali stručnjaci ne isključuju tvrdnje mještana obzirom da podzemni vodotokovi na ovome području protiču kroz zemljište bogato željeznom rudom i brojnim mineralima.

inmedia

Related posts