Nezaposlena bihaćka profesorica engleskog jezika i književnosti pravi jedinstven nakit i torbe

Bišćanka Leana Mašinović profesorica je engleskog jezika i književnost, ali nije uspjela naći posao. No, u posljednje četiri godine usavršila je izradu nakita.

Razne tehnike

Majčini geni, koja je tkala prekrasne bosanske ćilime, i očevi, koji se bavio obradom drveta, u Leani su se sjedinili u originalni zanat izrade nakita, koji je prepoznatljiv kao njen autentični.

– Kao živahno dijete znala sam redizajnirati pidžamu i majčine torbe, prijateljicama u školi sam izrađivala ogrlice i narukvice… Nakon fakulteta svoju maštu sam materijalizirala kroz brojne radove koje sam predstavila i šire, putem Facebook stranice „Krearta” – priča Leana.

Neki od Leaninih radova

Isprobavajući razne tehnike i materijale, mlada Bišćanka se opredijelila za izradu nakita i torbi. Nakit od prirodne kože, poludragog kamenja i staklenih perlica prišiva na eko-kožu, pri čemu sve duplo šiva, a pri tome ne koristi ljepila. Izrađuje i neobične torbice od kutija za videokasete.

– Prošle godine slučajno sam saznala za konkurs za sve kreativce BiH. Uvjet za učestvovanje je bio rad tradicionalnim motivima u savremenoj primjeni pa sam se odlučila prijaviti s torbom ručno šivanom od prirodne glatke kože i gramofonskih ploča koju su ukrašavali motivi bosanskog ćilima, odnosno žabice. Kao posljednja od prijavljenih prošla sam u prvih pet kreativaca BiH, o čijim radovima je sniman promotivni film koji je prikazan na finalnoj večeri “Dukatfesta” na Trgu Krajine u Banjoj Luci, kao i mnogim turističkim agencijama – dodaje Leana.

Za četiri godine broj urađenih kreacija premašio je 500. Ponosnom je čini to što nijedna od njih nije ista.

Unikatan rad

– Jednostavno, želim da moj nakit bude unikatan, kao što su i djevojke koje ga nose – objašnjava Leana.

Pitamo je za koju bi javnu osobu, umjetnika, naprimjer, voljela da nosi njen nakit, a, nakon kraćeg razmišljanja, kaže da je to svakako neponovljiva i fascinantna muzička diva Josipa Lisac.

Čekaju i po dva mjeseca

Mašinović kaže da su njeni klijenti voljni čekati i mjesec-dva da dobiju unikatan proizvod. Neki se voze kilometrima jer su čuli za nju i vidjeli njene radove. Leana dosljedno brani svoje kreacije, ne dozvoljava da ih porede s kineskom bižuterijom ili jeftinim nakitom s eBaya. I vjeruje u sebe, što je, ustvari, i njena najveća motivacija.

avaz.ba

Related posts