New York Times: Dolazak ruskih "Noćnih vukova" u BiH izazvao podsmijeh

Ruski bajkeri poznati kao “Noćni vukovi” ili “Putinovi anđeli”, naširoko poznati kao zastrašujuća grupa tetoviranih momaka koja pravi incidente i izvan granica svoje zemlje, u toku posjete Bosni i Hercegovini izazvala je zbunjenost i podsmijehe. Na ovaj način ugledni list The New York Times opisao je nedavnu posjetu ovih motociklista našoj zemlji koja je, kako navode, imala za cilj da pokaže kako Rusija u Evropi još uvijek ima vjerne prijatelje.

Umjesto vožnje gradom uz oblake dima iz motora, tetovirani bajketi stigli su u Banju Luku automobilom i kombijem. Zbog hladnoće svoje su motore ostavili u Moskvi, ali su donijeli kožne prsluke, ikonu Djevice Marije i poveli Ruskinju koja je imala zadatak da tjera novinare.

Ova posjeta je pokazala kako lako Rusija može svakog izbaciti iz ravnoteže dižući tenzije jeftinim potezima, piše New York Times, navodeći da su “Noćni vukovi” novac za putovanje, 41.000 dolara, dobili od Kremlja da predstave zajedništvo pravoslavne vjere.

“Njihove aktivnosti uglavnom su obuhvatile posjete crkvama i pijančenje sa lokalnim nacionalistima usijanih glava i to u takvoj tajnosti da su potakli zabrinutost šta Rusija planira u Bosni, klimavoj državi koju podupire Zapad, ali potkopava Republika Srpska, želeći se odvojiti”, stoji u tekstu.

List između ostalog navodi izjavu Aleksandra Trifunovića koji kaže kako je Rusija vrlo dobra u kreiranju napetosti i privlačenju pažnje “kao pas koji trči za automobilom”.

Zdepasti bajkeri bili su šala, rekao je on, ali su ipak poslali poruku da “Rusija stoji iza” Republike Srpske i njenog lidera Milorada Dodika, kojeg su Sjedinjene Američke Države prošle godine označile kao “značajnu prijetnju” i stavile ga na listu osoba kojima je zabranjen ulaz u zemlju.

List prenosi i izjavu Srđana Puhala koji s podsmijehom primjećuje da su ruski bajkeri “izgledali jadno”.

“Čak sam i ja viši od njih”, rekao je Puhalo koji se fotografisao sa bajkerima ispred katedrale u Banjoj Luci, gradu kojeg američki list opisuje kao “možda najentuzijastičniji proruski grad van Rusije”.

List dalje navodi da je Dodik nedavno nabavio 2.500 komada automatskog oružja za policijske snage, ali insistirao na tome da ne želi nasilje, ali da želi da se RS mirno odvoji od BiH i pridruži Evropskoj uniji.

“Šanse da se to desi u svakom slučaju ravne su nuli”, primjećuje New York Times. Dodik je, pišu dalje, “Noćne vukove” nazvao bezazlenim turistima koji su daleko više dobrodošli nego “muškarci u kratkim hlačama s bradom, ali bez brkova”, aludirajući na odijevanje nekih muslimana koje promoviše Saudijska Arabija.

klix.ba

Related posts