Nešković: SNSD i njihovi partneri iz vladajuće većine neće dozvoliti izmjenu Izbornog zakona

Potpredsjednik SDS-a i delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković kaže da je koalicija na državnom nivou već trebala ući u završnu fazu izmjene Izbornog zakona te smatra da od dogovora nema ništa.

“Siguran sam da SNSD i njihovi partneri iz vladajuće većine na nivou BiH neće pristati da se Izborni zakon BiH izmijeni i da neće dozvoliti da se stvari pomjere ni za pedalj jer im postojeći omogućava manipulacije i potpunu kontrolu izbornog procesa”, rekao je Nešković.

Smatra da vladajućoj strukturi na nivou BiH ne odgovara izmjena Izbornog zakona.

“Nisam siguran da će oni pristati na izmjenu izbornog zakona i neće dozvoliti da se stvari pomjere ni za pedalj jer im ovaj postojeći omogućava manipulaciju i potpunu kontrolu izbornog procesa, ne samo na izborni dan, nego i u cijelom predizbornom periodu, kao i u pripremi za izbore”, naglašava Nešković.

On navodi da se SDS zalaže za izmjene koje bi omogućile fer i poštene izbore.

“Mi se, između ostalog, zalažemo za uvođenje skenera na biračkim mjestima, video nadzor na ulazima u biračka mjesta. Isto tako insistiramo na tome da se izvrši od strane ljekara specijaliste psihofizička sposobnost kandidata. Smatramo i da treba uvesti i dvokružni sistem biranja kada su u pitanju inokosne pozicije”, precizirao je.

Nešković navodi da je Zakon o Ustavnom sudu BiH kamen temeljac svih zakona u Bosni i Hercegovini.

“Treba pustiti da taj zakon dođe na dnevni red, a kakvu će sudbinu doživjeti vidjet ćemo. Imamo vremena da ga korigujemo i smatram da je u interesu svih naroda u BiH bolji zakon o Ustavnom sudu BiH“, poručuje Nešković.

Izvor: Klix.ba

Related posts