Nemoralno: Parlamentarci iz BiH službenu posjetu SAD-u predstavili stranačkom

Devetodnevna službena posjeta Sjedinjenim Američkim Državama nije spriječila domaće parlamentarce da posjetu zvaničnom Washigntonu predstave kao stranačku. Tako se sa savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa nisu susreli zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Senad Šepić i Saša Magazinović te zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić, već predsjednik Glavnog odbora SDP-a, predsjednik Nezavisnog bloka i politički direktor SDP-a.

“Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović, politički direktor SDP-a Damir Mašić i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić susreli su se u Washingtonu sa Gerry Hallom, specijalnim savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i direktorom u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD”, saopćeno je iz SDP-a.

Dalje se dodaje da na sastanku, organizovanom u sjedištu Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, koji je bio zatvoren za javnost, tema razgovora bilo je savezništvo u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

“Osim toga, sagovornici su razgovarali i o borbi protiv kriminala i korupcije kao preduslovu za napredak društava i država. Predstavnici zakonodavnih institucija BiH su savjetnika Halla informisali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ključnim procesima i razlozima zastoja reformi”, piše u saopćenju za javnost.

U okviru posjete SAD, delegacija BiH, koju pored Mašića, Šepića i Magazinovića čini i Maja Gasal-Vražalica, na poziv američke Vlade, a u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta, imala je niz sastanaka sa članovima Kongresa SAD, te predstavnicima State Departmenta i USAID-a.

Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama već ranije najavljena je na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o Zakonodavnoj studijskoj misiji o temi sprječavanja nasilnog ekstremizma.

Parlamentarna skupština BiH jasno je navela da bh. delegaciju čine “članovi Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić, Saša Magazinović i Maja Gasal Vražalica”. To u prijevodu znači da su državni parlamentarci u dalekoj Americi boravili kao izabrani zastupnici, a ne kao stranački funkcioneri.

Još uvijek nije poznato ni ko je snosio troškove putovanja, odnosno da li su to građani BiH ili pak SDP i Nezavisni blok (ako se već radi o stranačkim posjetama).

Na zvaničnoj web stranici Parlamenta FBiH, koja uopće nema rubriku koja se odnosi na međunarodne aktivnosti parlamentaraca, nije navedena nijedna informacija o posjeti Mašića SAD-u.

Related posts