Nema dovoljno sredstava za zdravstvenu zaštitu izbjeglica: Migranti u Bihaću obolijevaju od šuge!

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu i Bihaću svakim danom postaje sve teža. Broj migranata se povećava, a jedanaest ih je do sada oboljelo od skabijesa ili svraba!

Rizična situacija

Medicinski tim Doma zdravlja Bihać svakodnevno vodi brigu o zdravlju migranata obavljajući preventivne ljekarske preglede, prilikom kojih je registrirano jedanaestero oboljelih od svraba.

Sve veći priljev imigranata i zdravstvenim radnicima stvara ogroman problem, a raspoloživa sredstva su ograničena i nedovoljna. Da je situacija rizična, potvrdila nam je Zerina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

– Najviše su ugroženi korisnici kampa. Tačna je informacija da ima prijava oboljenja od skabijesa, šuge ili svraba, kako god hoćemo nazvati ga, i da ima vašljivosti. To su, međutim, bolesti koje se očekuju i karakteristične su za ovakav tip smještaja – kaže Mulabdić, dodajući da još nema mjesta za paniku, ali za oprez da.

Ona odaje da ovakvu situaciju nisu očekivali.

– Kako smo zatečeni, možda smo čak djelovali iznimno dobro. Dom zdravlja odmah se uključio, jer je Zavod za javno zdravstvo svim domovima zdravlja u Unsko-sanskom kantonu dao preporuke da se u sredinama gdje ima migranata uvede pojačani nadzor – istakla je Mulabdić.

Direktorica Doma zdravlja Anela Softić-Kasumović naglašava da pomoć u rješavanju problema zbrinjavanja migranata treba tražiti od Ministarstva sigurnosti i Vijeća ministara BiH, s obzirom na to da se bliži i početak turističke sezone.

– Morat će se uključiti sanitarne inspekcije koje bi obilazile hostele u kojima su smješteni migranti, dolaze turisti, počinje „Una-regata“. Imat ćemo veliki problem – kaže Softić-Kasumović.

Sve ih je više

Dok se zdravstveni radnici bore da zdravstveno zaštite migrante koji se nalaze na ovom području, svakim danom stižu novi. Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihaća, kaže da trenutno u bivšem Đačkom domu boravi oko stotinu migranata i taj broj se povećava.

– Dodatni broj migranata smještaj je pronašao u ruševinama penzionerskog doma. Problem je jer je to neuslovan smještaj, zbog čega sebi sami stvaramo problem zaraze. Danas smo podijelili topli obrok za više od 250 migranata, jer se njihova brojka svakodnevno povećava, a samim time povećava se i naša potreba za većim količinama živežnih namirnica – navodi Midžić.

Problem ograničena novčana sredstva

Softić-Kasumović ističe da je zakonska obaveza Doma zdravlja da pomaže migrantima s obzirom na to da su dio Crvenog križa. Ali, problem postaje novac.

– Ne znam kako ćemo sve ovo finansijski izdržati, jer su nam raspoloživa sredstva ograničena po nabavkama i ograničena za godinu dana – kaže Softić-Kasumović.

avaz.ba

Related posts