Nekoliko sati nakon Trumpove zabrane prve muslimane vratili s aerodroma

Petorici iračkih i jednom jemenskom putniku zabranjeno je da se ukrcaju na let egipatskog avioprevoznika od Kaira ka Njujorku zbog naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska državljana određenih zemalja u SAD, objavili su strani mediji.

Putnici koji su na kairskom aerodromu bili u prolazu čekajući presjedanje na putu ka Njujorku, zaustavljeni su i preusmereni u svoje zemlje, bez obzira što su imali validne vize.

Mohamed Al Ravi, bivši novinar Los Angeles Timesa, objavio je na Facebooku da je i njegovom 71-godišnjem ocu zabranjeno da se ukrca u avion koji je iz Katara trebalo da leti za SAD, prenosi Blic.

“Moj 71-godišnji tata je u Kataru. Pošao je da nas posjeti, ali je vraćen u Irak. Neki američki zvaničnik mu je rekao da je Trump otkazao sve vize”, napisao je Al Ravi na Facebooku.

New York Times prenosi riječi dva adokata iz organizacije koja pruža pomoć izbjeglicama, a koji su otišli na aerodrom “JFK” u Njujorku po svoje klijente. Advokati tvrde da im nije dozvoljeno da vide svoje klijente, a kada su pitali kome od nadležnih mogu da se obrate, zapoleni na aerodromu su im rekli: “Gospodinu Trumpu. Obratite se gospodinu Trumpu”.

List navodi i da nije poznato koliko migranta je trenutno zadržano na aerodromima zbog zabrane ulaska u SAD.

Američka kompanija Google pozvala je u SAD članove svog osoblja koji žive na prekomorskim teritorijama, nakon što je za novog predsjednika izabran Donald Trump.

Google je pozvao oko 100 članova osoblja da se vrate iz prekomorskih oblasti, dok je Microsoft upozorio svoje akcionare da bi imigraciona ograničenja mogla da imaju značajan uticaj na poslovanje te kompanije.

Iz Googlea su BBC-u rekli da su zabrinuti zbog mjera koje bi mogle da blokiraju dolazak talentovanih stručanjaka u SAD. Nova ograničenja imat će veliki uticaj na tehnološke kompanije koje zapošljavaju stručno osoblje iz cijelog svijeta pod specijalnim H1-B vizama, ocjenjuje BBC.

Predsjednik SAD Donald Traump potpisao je jučer izvršnu naredbu kojom se zabranjuje svim izbjeglicama ulazak u SAD na četiri mjeseca, a onima iz ratom zahvaćene Sirije na neodređeno vrijeme, kako bi se spriječilo da “radikalni islamski teroristi” ulaze u državu. Zemlje na koje se odnosi zabrana su Sirija, Irak, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

Related posts