Nedostatak željeza u krvi: Simptomi koje ne biste trebali ignorisati

Od svih minerala ljudima najčešće nedostaje željezo, ali simptomi su takvi da se ne primjećuje ili se na njih obraća pažnja.

Dobro je što se problem nedostatka željeza lako rješava.

Manjak željeza uzrokuje slabokrvnost, tijelo ne proizvodi dovoljno hemoglobina koji je jedan od najvažnijih proteina u našem tijelu, a direktno je odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim ćelijama.

Ako se suočavate sa simptomima koje ćete u nastavku teksta pročitati, onda je preporuka da posjetite ljekara i provjerite krvnu sliku:

– blijeda boja kože
– vrtoglavica
– pospanost
– slabost
– umor
– gubitak apetita
– lupanje srca.

Nijedan od ovih simptoma nemojte podcijeniti.

Također, anemija može biti uzrok seksualne disfunkcije, glavobolje, nervoze, zaboravnosti, nedostatka koncentracije i loše radne aktivnosti.

Bez obzira na to trpi li naše tijelo od slabokrvnosti ili ne, važno je svakodnevno konzumirati namirnice bogate željezom.

Preporučena dnevna količina željeza je 10 do 15 mg, pa je vrijedno znati da su neke od namirnica bogate željezom cvekla, crveno meso i vino od kupina.

Također, uz željezo je važno unositi i vitamin C koji pospješuje njegovu apsorpciju u tijelu.

Nažalost, nekada ni pravilnom prehranom ne uspijevamo zadovoljiti potrebne količine željeza u tijelu, pa često moramo posezati za dodacima prehrani koji sadrže željezo, a na tržištu takvih je sve više.

Related posts