Nedjeljni komentar: SDP mora biti lud da ide protiv gradonačelnika Fazlića

Protekla sedmica u Bihaću bila je i u znaku političkog sukoba kojeg je SDP otvorio protiv gradonačelnika Šuhreta Fazlića, počev od neadekvatne gradske rasvjete pa sve do ovog snijega koji je pao. Kritika gradonačelniku iz strake koja je zajedno sa njim u gradskoj većini i Vlasti, kritika od stranke čiji je on bio predsjednik…

Podsjećamo, Fazlić je postao gradonačelik lavovskom borbom na izborima, nakon što ga je SDP predložio za svog kandidata pa ga povukao. Fazlić je dodatno bio motivisan da upražjava svoje ustavno pravo da bira i bude biran, tako je došlo i do GS-a i ostalo je istorija.

SDP je u startu napravio grešku sa Fazlićem, koji je nakon pobjede zaboravio na razmirice i pružio ruku SDP-u. Međutim, SDP partija očito je osjetila se važnijom nego što jeste počevši tako da grize pruženu ruku, a na sreću i zadovoljstvo opozicione SDA koja će vrlo lako iskoristiti razjedinjenost lijevice i (vrlo moguće) pobrati najviše glasova u ovoj izbornoj godini.

Međutim, razjedinjena lijevica je ključni motiv u pozadini. Naime, zajednička lijevica ne postoji pogotovo u našem kantou gdje je DF u Vlasti i ubire plodove pozicija sa SDA, držeći SDP za najvećeg neprijatelja njihove sreće. Sjetimo se samo onog tajnog sastanka i snimka koji je procurio o tome šta Farko Hodžić Hodža govori o SDP-u.

A SDP se još nije povratio, iako im nedavni uspjeh osvojena 4 mjesta predsjednika mjesih zajednica, ponovo otvorio apetite.
Međutim, SDP očito boli činjenica što nema zajedničkog fronta lijevice, jer Šuhret Fazlić očito više je naklon ovim novim opcijama poput Nezavisne liste, Nezavisnog bloka i drugih političkih projekata koji gravitiraju ka njegovom kolegi gradonačeliku Cazina Nerminu Ogreševiću.

SDP je možda uvidio i uplašio se nastanka jedne nove lijevice, u kojoj Šuhret jeste a oni nisu, pa su opalili po Šuhretu iz svog oružja.
Umjesto da su na vrijeme reorganizirali stranku i da su dio ove nove zajedničke lijevice.

Ovako, moraju zajedno sa SDA udarati po gradonačeliku, koji je objektivno, principijelan i tranparentan.
Svakako mogao bi učiniti više, ali u ovom momentu građani su zadovoljni i sa tim da im gradonačelnik ne proizvodi štetu.
No kakav god gradonačelnikov učinak bio, dio odgovornosti snosi i SDP koji je u gradskoj vlasti, samo što ovakvom politikom zatvaraju sebi mogućnosti da preuzmu i zasluge, ako ih ima.

Related posts