Navlažiti četkicu prije ili nakon stavljanja paste?

Već od malih nogu djeca uče o važnosti pravilnog pranja zubića i dok se oko preporuke da se zubi peru ne kraće od dvije minute, nema dvojbi, ona oko toga treba li četkicu za zube nlavlažiti prije ili nakon nanošenja paste za zube, uzdrmala je društvene mreže.

Oralna higijena neizostavan je “detalj” ljudskog zdravlja. Preporuke stomatologa su prati zube najmanje dva puta dnevno, odnosno ujutro i navečer, a po potrebi i češće.

Već od malih nogu djeca uče o važnosti pravilnog pranja zubića i dok se oko preporuke da se zubi peru ne kraće od dvije minute, nema dvojbi, ona oko toga treba li četkicu za zube nlavlažiti prije ili nakon nanošenja paste za zube, uzdrmala je društvene mreže. Rasprava o tome treba li voda doći na red prije ili poslije nanošenja paste, odvija se na Twitteru.

Kao argument da je četkicu prije nanošenja paste potrebno smočiti vodom, neki korisnici tvrde da će se na taj način pasta bolje ” zalijepiti” za četkicu, a voda će i omekšati vlakna četkice. Drugi, pak, tvrde kako je za to potrebno upravo suprotno, četkicu s pastom preliti vodom, a neki tvrde da voda uopće nije potrebna. Koji način je ispravan? Stomatolozi se u načelu slažu s tim da je sasvim svejedno kada ćete namočiti četkicu sve dok svoje zube pravilno čistite, dvije minute kružnim pokretima.

Stomatolog Luke Thorley za Metro je rekao kako ne postoje dokazi u korist jednog ili drugog načina nanošenja paste, na vlažnu ili suhu četkicu. S njim se ne slaže dr. Raha Sepehrara, stomatologinja koja sa svojim timom stručnjaka za dentalno zdravlje savjetuje kako četkicu uopće ne bi trebalo vlažiti, niti prije niti nakon nanošenja paste za zube jer, tvrdi, voda umanjuje djelotvornost paste za zube. Dodaje kako ne biste trebali vlažiti vlakna četkice da omekšaju već jednostavno – kupite četkicu s mekšim vlaknima. Ako ipak ne možete promijeniti navike i želite i dalje četkicu s pastom “gurnuti” pod mlaz vode, nemojte, koristite minimalnu količinu vode kako ne biste umanjili djelotvornost paste za zube, upozoravaju stomatolozi, piše Večernji.

Related posts