Naučnik otkrio šta se događa 30 sekundi prije smrti

Malo je onih koji se nisu zapitali što se događa s čovjekom kada umire. Australijskii neurolog dr. Cameron Shaw nema informacije o tome postoji li čovjek i nakon smrti, ali zato je otkrio šta se to događa s mozgom nekoliko trenutaka prije nego što se sve životne funkcije ugase.

On je, naime, secirao ljudski mozak koji je jedna žena odlučila donirati Univerzitetu Deakin nakon svoje smrti, a za potrebe nauke.

Kada je razrezao mozak, objasnio je njegovu strukturu i kako se pojedini dijelovi ponašaju u trenutku smrti. Objasnio je kako se mozak razvijao milionim godina tokom evolucije ljudskog tijela. Naučnici vjeruju da se prvo razvilo najprimitivnije područje ljudskog mozga – bazalni gangliji koji kontroliraju osnovne ljudske želje poput gladi, seksualne želje i kretanja.

Strukture povezane s višim intelektualnim i emocionalnim funkcijama – hipokampus i temporalni režanj – nastale su nešto kasnije, a čovjeku daju mogućnosti pamćenja i učenja. Za moždanu koru, vanjski sloj mozga, vjeruje se da je nastala zadnja. Ona sadrži četiri režnja koji kontroliraju ljudsku moralnost i sposobnost planiranja budućnosti.

Ova podjela mozga ključna je za razumijevanje smrti jer dr. Shaw objašnjava kako mozak umire u fazama. Kako dotok krvi u mozak dolazi iz unutrašnjosti, vanjski slojevi koji kontrolišu veće i “humanije” funkcije, kao što su osobnost i osjećaj za budućnost, umiru prvi i to u prvih 10 do 20 sekundi. Područja koja kontroliraju pamćenje i komunikaciju umiru sljedeća, a jezgra ostaje posljednja.

Iako je čovjek dok je jezgra mozga još funkcionalna zapravo živ jer ona daje vitalne znakove, dr. Shaw objašnjava kako čovjek u tom stanju zapravo vegetira.

– Za takvu osobu može se reći da je mrtva jer nije svjesna sebe ni okoline oko sebe, no ako bazalna struktura ostane netaknuta, čovjek će i dalje disati i imati puls – objašnjava dr. Shaw.

Related posts