Naučnici na pogrebnoj odjeći Vikinga otkrili riječi “Ali” i “Allah”

Grupa švedskih naučnika je na pogrebnoj odjeći, koja je pripadala Vikinzima, otkrila riječi ispisane arapskim slovima, prenosi Anadolija.

Kako se navodi u uglednom magazinu “National Geographic”, naučnici su na odjeći otkrili riječi “Ali” i “Allah”, što je prvi takav slučaj u Skandinaviji.

Riječi ispisane arapskim slovima su otkrivene na pogrebnoj odjeći koja je pronađena u vikinškom grobu.

Prema riječima švedskih naučnika, odjeća, za koju se pretpostavljalo da je riječ o uobičajenoj pogrebnoj odjeći Vikinga, čuvana je u skladištu više od jednog stoljeća.

Ipak, dodali su kako su na kraju istraživanja dobili, kako su kazali, veoma intrigantne rezultate, napominjući da su na odjeći otkrili riječ “Ali”, što asocira na četvrtog halifu u islama, kao i Allah, arapska riječ za Boga.

“Jedan uzbudljiv detalj je riječ ‘Allah’ koju smo uočili”, rekla je arheolog Annika Larsson sa Univerziteta u Uppsali koja je predvodila istraživanje.

Objasnila je kako su otkrili da su riječi bile utkane u srebrnoj niti na vrpci od svile.

Istakla je i kako su vjerovatno pokopni običaji iz vremena Vikinga bili pod utjecajem islama, kao i idejom o vječnom životu u raju, nakon smrti.

“U Kur'anu je zapisano da će stanovnici raja nositi odjeću od svile, što bi, zajedno s tekstom koji smo otkrili, moglo pomoći u objašnjenju široko rasprostranjene pojave svile u vikinškim grobnicama”, kazala je Larsson.

Dodala je kako ne može potpuno biti isključena mogućnost da su neke od tih osoba u grobovima bili muslimani.

Related posts