Dedić: Stabilizirat ćemo sva plaćanja poticaja poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naslijedilo je skoro 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima, a resorni ministar Šemsudin Dedić danas je na godišnjoj konferenciji za medije kazao da se polovina tog iznosa odnosila na dugovanja za poljoprivrednu proizvodnju.

– Vlada Federacije BiH je za saniranje duga osigurala 7,7 miliona KM kroz rebalans budžeta za 2017. godinu, a u budžetu za ovu godinu izdovojili smo posebnu stavku od 11,5 miliona KM koja se odnosi na rješavanje svih zaostataka za proizvodnju – rekao je Dedić.

Istakao je da je polovinom januara isplaćeno 10,2 miliona KM, a još 7,4 miliona KM uneseno u trezor.

– Isplate očekujemo u narednim danima. Nakon ovih isplata prioritet je isplata trećeg kvartala za mlijeko zašto je planirana posebna stavka u budžetu – kazao je Dedić.

U vezi s isplatama tekućih poticaja naveo je da nema kašnjena koja su u slučaju prijašnjih vlada znala trajati po nekoliko mjeseci.

– Ove godine nakon što se rasteretimo duga, moći ćemo konačno u potpunosti da stabilizujemo sva plaćanja, bez prenošenja dugovanja iz godine u godinu – najavio je Dedić.

Ministar je pohvalio uspostavu softvera za plaćanje i pokretanje Farmer portala. Zbog različitih zloupotreba u proteklom periodu, dodao je, uspostavom softvera za plaćanje i pokretanjem portala Farmer povećana je efikasnost, nadzor, kontrola, brzina obrade, zahtjeva i transparentnost dodjele poticajnih sredstava.

U vezi s vodoprivredom kazao je da je godinama bila na margini djelovanja Ministarstva. Naglasio je da će Nacrt izmjena i dopuna Zakona o vodama i novi zakon o koncesijama znatno unaprijediti ovu oblast.

– BiH ima najviše pitke vode u regiji, samo uz moderan i kvalitetan zakonski okvir moći ćemo ovim resursom raspolagati na najbolji način – poručio je Dedić.

Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo što su u 2017. godini usvojena dva bitna dokumenta iz oblasti šumarstva, Zakon o šumama i Šumarski program.

Istakao je važnost uređenja drvne industrije i favoriziranja preduzeća s većim stepenom finalizacije proizvoda.

– Umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske treba da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta – potcrtao je Dedić.

Dedić je govorio i o sektoru veterinastva navodeći da se nakon dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju očekuje dozvola za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa na tržište EU.

Podsjetio je da je uređen i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Related posts