NATO: Stoltenberg neće tražiti produženje mandata

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg završiće svoj mandat i oktobru, kako je i planirano, rekao je portparol Alijanse nakon što su mediji prenijeli da se priprema novo produžnje njegovog mandata.

“Mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga produžen je tri puta i on je služio skoro devet godina”, izjavila je portparol Alijanse Oana Lungescu.

Ona je dodala da njegov mandat ističe u oktobru ove godine i da ne namjerava da zatraži još jedno produženje.

Prethodno je njemački list “Welt am Sonntag” pisao da će Stoltenbergov mandat biti ponovo produžen radi očuvanja stabilnosti Alijanse tokom rata u Ukrajini.

Stoltenbergu je mandat na čelu Alijanse produžen prošle godine.

“Welt” piše da članice NATO saveza žele da daju Stoltenbergu priliku da vodi 75. godišnji samit Alijanse u Washingtonu u aprilu 2024. godine.

On bi potom bio u prilici da postane predsjednik Svjetske banke, pošto se David Malpass povlači sa te funkcije otprilike u to vrijeme.

Stoltenberg, ekonomista po profesiji i bivši lider norveške Laburističke stranke, prošle godine je dobio produženje mandata.

On je bio premijer Norveške 2000. i 2001. i od 2005. do 2013. prije nego što je 2014. godine došao na čelo Sjevernoatlantske alijanse. Takođe je obavljao funkcije ministra finansija i energetike.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts