NATO poručio da Evropa mora pronaći alternativne izvore energije usljed krize u Ukrajini

Evropa treba diverzificirati svoje opskrbe energijom, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju, dok je Britanija upozorila da je “velika vjerovatnoća” da Rusija, veliki snabdjevač prirodnim gasom, želi da izvrši invaziju na Ukrajinu.

“Zabrinuti smo zbog energetske situacije u Evropi jer ona pokazuje ranjivost prevelike zavisnosti od jednog dobavljača prirodnog gasa i to je razlog zašto se saveznici NATO-a slažu da moramo raditi i fokusirati se na diverzifikaciju snabdijevanja”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenburg.

Trećina isporuke gasa za Evropsku uniju zavisi od Rusije i svaki prekid bi pogoršao postojeću energetsku krizu uzrokovanu nestašicom.

Rusija je okupila oko 120.000 vojnika u blizini granica s Ukrajinom i zahtijevala je od zapadne odbrambene alijanse da povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži NATO-u.

Američki zvaničnici rekli su u subotu da je ruska vojna snaga proširena tako da uključuje zalihe za liječenje žrtava bilo kakvih sukoba. Preko granice u Ukrajini, lokalno stanovništvo obučavalo se kao vojni rezervisti dok se vlada trudila da se pripremi.

Moskva poriče bilo kakav plan za invaziju, ali su u nedjelju rekli da će zatražiti od NATO-a da pojasni da li namjerava provesti ključne sigurnosne obaveze nakon što je ranije rekla da odgovor alijanse na njene zahtjeve nije otišao dovoljno daleko.

“Ako to ne namjeravaju učiniti, onda bi trebali objasniti zašto”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na državnoj televiziji te poručio: “Ovo će biti ključno pitanje u određivanju naših budućih prijedloga.”

Sjedinjene Američke Države su saopćile da čekaju odgovor od Rusije. U njemu se navodi da se NATO neće povući iz istočne Evrope niti zabraniti Ukrajinu, ali je spreman razgovarati o temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.

Washington je proveo sedmice pokušavajući da izgradi sporazum sa evropskim partnerima o snažnom paketu sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu, ali to pitanje izaziva podjele, a Njemačka poziva na “razboritost”.

Izvor: Klix.ba

Related posts