NASA traži volontere za simulaciju života na Marsu

Američka svemirska agencija NASA traži četvero motiviranih kandidata za jednogodišnju simulaciju života na crvenom planetu.

Počevši od proljeća 2025. četvero volontera će provesti 12 mjeseci u “Mars Dune Alpha” u Houstonu, simulacijskom mjestu veličine oko 160 kvadratnih metara, po uzoru na zamišljenu stanicu za istraživanje Marsa, objavila je NASA u petak.

Istraživačka stanica je modularna 3D ispisana konstrukcija u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Program će simulirati izazove misije na Marsu, uključujući ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja komunikacije i okolišne stresore. Zadaci posade uključuju simulirane svemirske šetnje, robotske operacije, održavanje staništa, tjelovježbu i uzgoj usjeva.

Ovo je već druga takva simulacija koja je dio NASA-inog programa “CHAPEA” (Crew Health And Performance Exploration Analog) koji ima za cilj pripreme za misije na Mars.

Prijave su otvorene do 2. aprila, a kandidati moraju imati diplomu iz prirodnih nauka, biti u dobi od 30 i 55 godina, “zdravi, motivirani”, nepušači i imati američko državljanstvo ili stalni boravak. Također moraju vladati engleskim jezikom.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts