NASA-ina SpaceX Crew-1 misija odgođena za novembar

NASA je odgodila misiju SpaceX Crew-1 za novembar, zvanično je potvrđeno iz ove američke svemirske agencije.

Lansiranje će biti obavljeno početkom ili sredinom novembra, a cilj je da tri NASA-ina astronauta i jedan japanski astronaut iz svemirske agencije JAXA otputuju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Misija je prvobitno planirana za 31. oktobar, ali je odgođena kako bi se riješili problemi s generatorima motora rakete Falcon 9.

Međutim, kada bude sve spremno za lansiranje, američki astronauti Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te japanski astronaut Soichi Noguchi, bit će putnici na ISS u prvoj SpaceX-ovoj operativnoj misiji s posadom.

Crew-1 je jedna od šest planiranih misija koje su dogovorili SpaceX i NASA. Radi se o Commercial Crew Programu koji uvodi kompanije iz privatnog sektora u američki svemirski program.

Prvi let Crew Dragon letjelice, DM-2 ili Demo-2, bio je testna misija u kojoj su NASA-ini astronauti Doug Hurley i Bob Behnken otputovali na ISS u maju u dvomjesečnu posjetu. Crew Dragon se spojio sa ISS-om, a potom se sigurno vratio na Zemlju 2. augusta. NASA je prikupila podatke koji su potrebni za redovna putovanja sa Zemlje na ISS i nazad.

Izvor: Klix.ba

Related posts