Naredne sedmice presude za zločine u Srebrenici i Foči

Prema optužnici, Milovanović je 8. maja 1992. godine u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Sud Bosne i Hercegovine će iduće sedmice izreći nepravosnažne presude Slavku Milovanoviću, za zločin počinjen na području Srebrenice, i Milomiru Davidoviću, za zločin počinjen u Foči.

Prema optužnici, Milovanović je 8. maja 1992. godine u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Istoga dana planirano je izricanje nepravosnažne presude i Milomiru Davidoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za silovanja počinjena u Foči.

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović je iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo S-1 i S-4 te ih odveo u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje ih je optuženi Davidović zvani Liči, zajedno s drugim vojnicima, silovao.

U optužnici stoji kako su u istom periodu obje oštećene i još jedna ženska osoba bošnjačke nacionalnosti odvedene u napuštenu kuću u naselju Dobro Polje, gdje su ih optuženi i drugi vojnici seksualno zlostavljali.

Izlaganje završne riječi Odbrane na suđenju Saši Cvetkoviću zakazano je za ponedjeljak, 25. februar. Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića za silovanje počinjeno u junu 1992. u Bratuncu. Optužen je i da dvije osobe ubio, a jednu tukao u maju 1992. u Sasama (općina Srebrenica).

Istog dana će završnu riječ izlagati i odbrana Milana Bogdanovića, optuženog da je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tužilaštvo ga tereti da je učestvovao u progonu – ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranjem i nestankom civila.

Također u ponedjeljak je planirano iznošenje žalbe na drugostepenu presudu Tonći Rajiču, bivšem pripadniku Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojom je u prošlog oktobra osuđen na dvije godine zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. u logoru “Dretelj” kod Čapljine.

Rajič je prvostepenom presudom u novembru 2017. oslobođen krivice za zločin u “Dretelju”, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku te je suđenje krenulo iz početka. S njim se sudilo i Ivanu Mediću, kojem je za zločine počinjene u “Dretelju” Apelaciono vijeće izreklo jedinstvenu kaznu u trajanju 12 godina.

Sljedeće sedmice u Državnom sudu nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javio je BIRN BiH.

Related posts