Narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra u cijeloj BiH

Zbog popriječenih stabala na putu trenutno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-414 Skender Vakuf – Banja Luka.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno i kišovito vrijeme, a zbog jakih udara vjetra za područje cijele zemlje proglašen je narandžasti meteoalarm, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH upozoravaju na jak jugo sa olujnim udarima.

Zbog popriječenih stabala na putu trenutno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-414 Skender Vakuf – Banja Luka. U toku su radovi na normalizaciji saobraćaja, saopštio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

Iz BIHAMK-a skreću pažnju na mjestimično jake udare vjetra, koji povremeno formiraju snježne nanose. Izdvajaju magistralne puteve: Ključ – Bosanski Petrovac – Bihać, Bosanski Petrovac – Drvar, Bugojno – Novi Travnik, Kupres –Šuica – Livno i Tomislavgrad – Šuica.

U nižim predjelima BiH kolovoz je pretežno mokar, dok u višim predjelima ima zaostalog snijega ili leda. Osim odrona zemlje i kamenja, upozoravaju i na srušena stabla i granje na kolovozu.

Prema prognozama FHMZ-a, danas će kiša padati uglavnom u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, lokalno i u centralnim područjima. Na planinama će padati i snijeg, a vjetar će dostizati brinu do 80 kilometara na sat.

Related posts