Napori u pobjedi protiv korone mogli bi biti plaćeni sa milion umrlih od drugih bolesti

Različita istraživanja pokazala su da je to tačno, uključujući i jedno koje je u junu objavio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije

Napori zdravstvenih službi širom svijeta, koje svoje resurse usmjeravaju na okončanje pandemije koronavirusa, prijete da odnesu decenije teško osvojenog napretka u odgovoru na HIV, TB i mnoge druge bolesti.

To je objavljeno u novom izvještaju Međunarodnog AIDS društva. Tokom 23. međunarodne konferencije o AIDS-u zvaničnici će navesti utjecaj koji je pandemija imala na programe kontrole HIV-a i drugih bolesti širom svijeta.

Prekid terapije

– Napori u potrazi lijeka za koronavirus poremetili su programe prevencije i liječenja HIV-a – rekao je doktor Anton Pozniak, predsjednik Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS-a, prenosi B92.

Različita istraživanja pokazala su da je to tačno, uključujući i jedno koje je u junu objavio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Čak 85 posto pacijenata je prijavilo prekide terapije u njihovim HIV službama, a 78 posto na tuberkulozu i malariju. Skoro 20 posto prijavilo je ozbiljne poremećaje za sve tri bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija i „Imperial College“ London predviđali su da bi takvi poremećaji mogli da dovedu do preko milion dodatnih smrti od ove tri bolesti.

Procijenili su da šestomjesečni prekid usluga u Africi može dovesti do dodatnih 500.000 smrti od bolesti povezanih sa AIDS-om.

Bit će žrtvovani

– Postoji rizik da će teško zaraženi na AIDS biti žrtvovani u borbi protiv Kovid-19 – izjavila je izvršna direktorica UNAIDS-a Vini Bianima te dodala da pravo na zdravlje znači da se ni “protiv jedne bolesti ne može boriti na štetu druge”.

Mnogi stručnjaci na terenu vjeruju da je borba protiv kovid-19 uradila upravo to.

– Ne testiraju ništa osim kovid-19, što utiče ne samo na HIV, već i na tuberkulozu, malariju i većinu drugih bolesti, uključujući i one koje se mogu spriječiti vakcinom – navela je Bianima.

Izvor: Avaz.ba

Related posts