Namirnice koje sadrže više kalija od banana

Kalij je važan mineral koji nam je itekako potreban. On se klasifikuje kao elektrolit jer je veoma reaktivan u vodi.

„Kalij pomaže u mnogim procesima u tijelu, uključujući regulaciju vode u stanicama i van njih, slanje nervnih signala i kontrolu kontrakcija mišića“, objasnila je nutricionista Ejmi Šapiro za Real Simple.

„Pokazalo se da kalij pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska, smanjuje rizik od moždanog udara i sprječava pojavu bubrežnog kamenca i osteoporoze“, nastavila je.

Kad vam neko spomene kalij, vjerovatno ćete pomisliti na banane, koje njime obiluju.

„Banana sadrži samo devet odsto vaše dnevne potrebe za kalijem. Postoji još mnogo namirnica koje ga sadrže“, dodala je Šapiro, pa pobrojala namirnice koje preporučuje svima koji bi trebali da unose više kalija u organizam.

Avokado

Avokado je pun vlakana i masti koje su zdrave za srce, a polovina avokada sadrži 10 odsto dnevnih potreba za kalijem, što znači da ga ima više nego u bananama.

Batat

Slatki krompir ili batat ima puno vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju i kože, kao i vlakana. Uz to, u jednom slatkom krompiru srednje veličine je 12 odsto vaših dnevnih potreba za kalijem.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće ima malo kalorija, a puno vlakana i folne kiseline. Uz to, tri šoljice spanaća zadovoljiće 12 odsto vaših dnevnih potreba za ovim mineralom.

Lubenica

Lubenica je puna antioksidansa. Osmina lubenice sadrži 14 odsto dnevnih potreba za kalijem, a nahraniće vaše tijelo i vitaminima A i C, kao i vlaknima.

Šipak

Slatko voće puno je antioksidansa i vlakana, kao i kalijuma. Jednim šipkom zadovoljićete 14 odsto dnevnih potreba za ovim važnim mineralom.

Grah

Bijeli ili šaremi, sasvim je nevažno. Grah je pun proteina i vlakana. Jedna šoljica, zadovoljava od 14 do 18 odsto dnevnih potreba za kalijem.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts