Nakon što su Izraelci naredili da se evakuiše grad Gaza, stanovnici poručili: Umrijet ćemo časno u domovima

Izraelska vojska je poručila svim stanovnicima grada Gaze da se evakuišu na jug u centralni pojas Gaze, usred intenziviranih operacija na sjeveru.

Uputili su poruku “svima u gradu Gaza” da napuste “opasnu borbenu zonu” putem određenih sigurnih ruta, označenih kao dva puta koja vode do skloništa u Deir al-Balah i al-Zawaidi.

Ujedinjene nacije su saopštile da su duboko zabrinute zbog izdatih naredbi za evakuaciju. Ovo je drugi put od početka rata da je od grada Gaze u cjelini zatraženo da se evakuiše.

U protekle dvije sedmice, izraelske snage su ponovo ušle u nekoliko okruga u kojima vojska vjeruje da su se borci Hamasa i palestinskog Islamskog džihada pregrupisali od početka godine.

Hamas je saopćio da obnovljena aktivnost Izraela u gradu prijeti da poremeti pregovore o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju taoca koji su nastavljeni u srijedu u Kataru.

Razgovorima prisustvuju šefovi obavještajnih službi Egipta, SAD-a i Izraela i premijera Katara.

Visoki zvaničnik Hamasa Hossam Badran rekao je za AFP da Izrael “pokušava da izvrši pritisak na pregovore intenzivirajući operacije bombardovanja, raseljavanje i masakre”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naglasio je posvećenost Izraela sporazumu sve dok se izraelske “crvene linije čuvaju”.

Procjenjuje se da u gradu Gaza još uvijek živi više od četvrt miliona ljudi, a neki su primijećeni kako se evakuiraju na jug. Drugi, međutim, nisu bili voljni da odu.

“Neću napustiti Gazu. Neću napraviti glupu grešku koju su drugi napravili. Izraelski projektili ne prave razliku između sjevera i juga”, rekao je stanovnik Ibrahim al-Barbari za BBC.

“Ako je smrt moja sudbina i sudbina moje djece, mi ćemo umrijeti časno i dostojanstveno u našim domovima”, dodao je.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je primio pozive od nekih stanovnika koji nisu mogli napustiti svoje domove zbog intenziteta bombardovanja.

“Informacije koje stižu iz grada Gaze pokazuju da stanovnici žive u tragičnim uvjetima. Izraelske okupacione snage nastavljaju napadati po stambenim četvrtima i raseljavati ljude iz njihovih domova i skloništa”, navodi se.

Izvor: Klix.ba

Related posts