Nakon sastanka sa Nezavisnim blokom, SDA blizu većine u Federaciji

U centrali SDA u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika ove stranke sa federalnim zastupnicima iz Nezavisnog bloka, a najavljen je i skori sastanak rukovodstava SDA i Nezavisnog bloka nakon kojeg bi mogao uslijediti eventualni politički dogovor.

Posebno je intersantna izjava koju je nakon sastanka dao NB-ov Eldin Vrače, koji je rekao da nije uredu izbaciti SDA iz vlasti. S druge strane SDA-ov Asim Sarajlić je izrazio očekivanje da će uskoro doći do prekompozicije parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Stvari će biti jasnije i poslije sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBIH na kojoj će se raspravljati o budžetu. Upravo su četiri glasova Nezavisnog bloka bila među 52 zastupnik koji su krajem novembra za predsjedavajućeg Doma izabrala SDP-ovog Elvira Karajbića.

Ovakav razvoj situacije dao se nasluiti nakon jučerašnjeg ultimatuma kojeg je SDP-u postavio potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović, davajući rok SDP-u da do petka ponudi mandatara za sastav Vlade ZDK ili će Nezavisni blok napustiti koaliciju.

Također, Kasumović je potvrdio i da je večerao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kazavši da “ako su svi predsjednici stranaka razgovarali, ne vidi razlog da i on ne razgovara”, te tako javno obznanio da je on stvarni lider NB-a i pored toga što ovu funkciju još makar formalno obnaša Senad Šepić.

U Zeničko-dobojskom kantonu SDA je osvojila 11 od 35 mandata u Skupštini, međutim,  “sedmorka” koju čine SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, A-SDA, Stranke za BiH i Naša stranke formirala je većinu koja broji  21 zastupnika.

No ukoliko bi Nezavisni blok napustio “sedmorku” ta bi brojka pala na svega 16 glasova, što ne bi bilo dovoljno za većinu. S druge strane, SDA i HDZ zajedno imaju 14 mandata, pa je jasno da će Kasumovićev Nezavisni blok sa pet zastupnika biti jezičak na vagi koji će odrediti buduću vlast u ZDK.

Također, ukoliko bi NB i SDA uspostavili saradnju, sa već izvjesnim HDZ-om, na nivou Federacije bi  ove tri stranke došle do brojke od 47 zastupnika te bi se za sastavljanje izvršne vlasti u Federaciji tražio još jedan partner s kojim bi se došlo do brojke od minimalno 50 zastupnika.

Izvor: vijesti.ba

Related posts