Nakon obilnih padavina stanje u većem dijelu BiH stabilno, dio Krajine i dalje bez struje i vode

Nakon što su obilne padavine uzrokovale brojne probleme bh. građanima u većem dijelu zemlje, prema posljednjim informacijama nadležnih službi, situacija se stabilizovala. Putevi su uglavnom prohodni, u Fojnici je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće, a dijelovi Krajine i dalje su bez struje i vode.

U večernjim satima snježne padavine su polako počele jenjavati u sjeverozapadnoj Bosni, a situacija, za razliku od današnjeg nevremena, u određenoj mjeri normalizovati.

U Bihaću, koji je veći dio dana bio bez vode i struje, dežurne ekipe na terenu su uspjele sanirati značajnije kvarove.

“U 16 sati otklonjeni su kvarovi na elektroenergetskoj mreži na izvorištu Privilice, a u 17:40 na izvorištu Klokot. Na taj način cjelokupno gradsko područje ponovo ima vodu”, kazali su nam u Civilnoj zaštiti USK.

U Cazinu i Velikoj Kladuši, koji su cijeli dan bili bez struje, sanirani su problemi na pojedinim dalekovodima, pa je električna energija stigla većinom u gradska područja. Ipak, probleme na niskonaponskoj mreži tek će trebati rješavati, a stanovništvo u mnogim selima u ove dvije općine, ali i nekim drugim, večeras će zanoćiti bez struje, a ponegdje i vode.

Kada je u pitanju odvijanje saobraćaja, situacija se i tu popravlja. Mehanizacija i ekipe su i dalje na cestama, a na putnim pravcima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Ostrožac i Cazin-Velika Kladuša za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca.

Nešto lošija situacija je kod regionalnih cesta. Iako su sve prohodne, izdvajaju se putevi Ćoralići-Tržačka Raštela-Kamenica te Gnjilavac-Stijena-Ljusina koji će se dodatno morati čistiti. Lokalni putevi koji vode uglavnom u ruralna područja su većinom neočišćeni, pa je moguće da postoje neka sela koja su i dalje odsječena od svijeta.

Danas se desilo i sedam saobraćajnih nesreća, od čega su tri u Bihaću i četiri u Cazinu. U nesrećama nije bilo povrijeđenih.

Napori pripadnika Civilne zaštite značajno su danas popravili stanje na saobraćajnicama u Hercegovini. Nakon obilnih padavina iz noći s petka na subotu, ozbiljnih problema bilo je na područjima općina Konjic, Jablanica i Gacko.

Na području općine Gacko trenutno je problematična komunikacija Čemerno – Gacko, preko koje se voda preljeva, ali se saobraćaj i dalje odvija.

Klizište na području Nacionalnog parka Sutjeska ne ugrožava magistralni put Gacko – Tjentište. Ono se nalazi 350 metara od saobraćajnice, ali su brojni pripadnici javnih službi na terenu te kontrolišu dalji razvoj situacije. Stabilno je stanje i na lokalitetu površinskog kopa rudnika TE Gacko.

Prema posljednjim informacijama iz Operativnog štaba Civilne zaštite HNK sve saobraćajnice na područjima Konjica i Jablanice su u funkciji. Rezultat je to napornog rada brojnih javnih službi koje su pritekle u pomoć Civilnoj zaštiti. Najteža situacija bila je na lokalitetu sela Otežani, nedaleko od Konjica, gdje je na putnoj komunikaciji koja povezuje selo sa drugim dijelovima općine došlo do više odrona i klizišta.

Na području Srednjobosanskog kantona situacija je večeras stabilna, rekli su nam u Kantonalnoj upravi civilne zaštite SBK. U Fojnici je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće nakon što se danas izlila rijeka Gvožđanka i u mjestima Gojevići, Bakovići i Dusina i prekinula putnu komunikaciju. Prema posljednjim informacijama, nivo rijeke je u opadanju, a putevi su prohodni.

Snježne padavine koje su u noći s petka na subotu pogodile Tuzlanski kanton na svu sreću nisu prouzrokovale veće probleme građanima. Posljednje informacije Civilne zaštite Tuzlanskog kantona kazuju da je stabilno stanje na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Snježni pokrivač u toku jutarnjih sati probleme je donio jedino u naselju Previle kod Tuzle gdje je nekoliko sati saobraćaj bio obustavljen.

Intervencijom nadležne komunalne službe snijeg je očišćen, a nesmetano odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Tuzla-Srebrenik ponovo uspostavljeno.

Zbog snježnih padavina došlo je do povećanja vodostaja na Hidroakumulaciji jezera Modrac, međutim, iz Kantonalne uprave civilne zaštite navode da razloga za uzbunu nema.

Usljed neprilagođene brzine uslovima na putu danas je oko 15:20 sati došlo do saobraćajne nesreće u Lukavcu gdje su povrijeđene četiri osobe, te su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona još jednom apelovali na povećan oprez.

Kada je riječ o Tuzli, intervencijom djelatnika Javnog komunalnog preduzeća Komunalac sve gradske saobraćajnice su očišćene.

Ukoliko bi došlo do novih snježnih padavina iz komunalnih službi u Tuzlanskom kantonu poručuju da su spremni odgovoriti zahtjevima na terenu.

Vodostaji su povećani i u Zeničko-dobojskom kantonu, ali prema posljednjim infomacijama situacija je stabilna.

klix.ba

Related posts