Nakon akcije “Nekretnina”: Pojedinim stranim državljanima otkazan boravak u BiH

Služba za poslove sa strancima je otkazala boravke nekolicini stranih državljana u BiH nakon akcije “Nekretnina”, kojom je izvršena kontrola firmi čiji su osnivači ili odgovorne osobe državljani iz arapskih zemalja te Rusije i Ukrajine.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je otkazan boravak šesterici ili sedmerici stranaca zbog prekršaja iz oblasti migracionih propisa.

Ujić je istakao da je bilo dosta prekršaja koji nisu niti za otkaz boravka niti za protjerivanje.

– Ljudi su mijenjali adresu boravka, te su bili dužni i imali rok da promjenu prijave Službi a nisu to uradili. Nakon akcije, dešava nam se da strani državljani koji su osnivači ili odgovorne osobe u pravnim licima, dolaze u Službu i te nepravilnosti sad pokušavaju da isprave – rekao je Ujić.

On tvrdi da je akcija “Nekretnina” imala dosta odjeka, jer se strani državljani sada u velikom broju dobrovoljno javljaju.

– Neki to pokušavaju riješiti sa advokatima i opunomoćenicima, kako bi ispravili svoje prekršaje, za šta je predviđena novčana kazna. Ima i advokata koji pogrešno usmjeravaju ljude, jer ima investitora koji uopšte nisu krivi. Nisu znali da su pogrešno usmjeravani – dodao je Ujić.

Provjerama boravišnog statusa stranih državljana u firmama koje su kontrolisane u akciji “Nekretnina” utvrđeno je da je njih 158 boravilo u BiH po osnovu viznog ili bezviznog režima, bez regulisanja boravišnog statusa u BiH, dok za njih 113 nije evidentirano da su uopće ulazili u BiH.

Manji broj, kako je utvrđeno, prekršio je imigracione propise po pitanju dužine boravka izvan BiH u toku odobrenog boravka, dok je u 58 firmi utvrđeno da su stranci zloupotrijebili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovu izdate radne dozvole.

Iz Službe za poslove sa strancima su ranije najavili da će protiv svih stranaca koji su prekršili migracione propise u BiH biti preduzete zakonom predviđene mjere otkaza bezviznog ili privremenog boravka.

Razlog za provođenje akcije “Nekretnina”, kako je kazano, jesu operativne informacije o postojanju firmi u vlasništvu stranih državljana koje se fiktivno registruju u BiH, isključivo s namjerom sticanja vlasništva nad nekretninama, njihove kupovine radi daljeg izdavanja stranim turistima, pri čemu se izbjegavaju zakonske obaveze u pogledu vođenja evidencije i prijavljivanja stranaca.

Prilikom kontrole utvrđeno je da osnivački ulog pravnih osoba najčešće iznosi 2.000 konvertibilnih maraka, a da su firme vlasnici nekretnina u vrijednosti više stotina hiljada maraka. Iz Službe je rečeno da će podaci o svim utvrđenim činjenicama i nepravilnostima biti dostavljeni nadležnim policijskim i poreskim organima, radi preuzimanja daljih mjera i radnji.

Iz Državnog tužilaštva su BIRN-u BiH potvrdili da je u vezi s provjerom ovih navoda formiran predmet, kao i da je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izdata naredba za postupanje.

Iz SIPA-e su odgovorili da ova agencija raspolaže određenim saznanjima koja su u fazi provjeravanja i prikupljanja dodatnih informacija.

Inspekcijske nadzore većeg broja firmi čiji su osnivači arapski državljani, u proteklom periodu je obavila Porezna uprava Federacije BiH. Određeni broj inspekcijskih nadzora, kako su kazali u Poreznoj upravi, obavljen je na osnovu podataka dobijenih od Službe za poslove sa strancima, dok su ostale kontrole izvršene na osnovu podataka kojima oni raspolažu.

– U inspekcijskim nadzorima kod kontrolisanih obveznika nisu utvrđene ‘veće’ dodatne porezne obaveze koje bi ukazivale na postojanje elemenata krivičnih djela iz oblasti poreza. Utvrđene nepravilnosti su se uglavnom odnosile na neposjedovanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa, što je sankcionisano izdavanjem prekršajnih naloga – naveli su u Poreznoj upravi.

Ujić je napomenuo i da je obezbijeđeno oko 80.000 letaka sa sadržajem obaveza stranaca prema BiH i Službi za poslove sa strancima, po njihovom ulasku u zemlju, koji će biti distribuirani na neke od graničnih prelaza i na sarajevski aerodrom.

Leci će, rekao je Ujić, biti na turskom, arapskom, engleskom, francuskom i na još par jezika, a na taj način će se stranci odmah informisati po ulasku u državu o svojim obavezama.

Related posts