Nakon agonije na Ivan-sedlu: Migranti stigli u Izbjeglički centar Salakovac

Autobusi su ušli u krug Salakovca dok su novinari zadržani na kapijama.

Migrante su dočekali mještani te mnogobrojni volonteri UNHCR-a, Crvenog križa i drugih nevladinih organizacija koji će im pomoći da se smjeste.

Više od 300 migranata u ovom centru će boraviti u tri objekta sa sedam paviljona te su im ovdje osigurani udobni novi kreveti, kupatilo, kuhinje.

Službenici Ministarstva sigurnosti BiH odmah su pristupili njihovoj registraciji. Nakon toga dobijaju status tražioca azila.

Alen Kajtaz, skretar Crvenog križa iz Mostara, kazao je da se posljednjih dana u kontaktu sa Crvenim križom BiH intenzivno radilo na tome da se migrantima koji stižu u Salakovac osigura krov nad glavom i osnovni higijenski uvjeti za život.

– Ukupan kapacitet u centru je oko 290 kreveta, ali ćemo osigurati privremeno sklonište za sve. Postavit ćemo šatore i privremenu ambulantu te se potruditi ćemo da ovi ljudi 24 sata imaju sve što im je potrebno. Podijelili smo im sendviče i osvježavajuće napitke i pozvali smo Hitnu pomoć, kao i ljude iz Higijenskog zavoda da vidimo treba li nekome neka pomoć – kazao je Kajtaz.

Današnji incident sa migrantima nije želio komentarisati i samo je kazao da se ovdje radi o ljudima koji traže bolju budućnost.

Related posts