Nakon 27 godina kreće voz Bihać-Sarajevo!

Dugo očekivano pokretanje željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo, trebalo bi započeti nakon završetka procesa elektrifikacije Unske pruge od Bihaća do Blatne.Time bi se okončalo skoro 3 decenije dugo prekinuto odvijanje putničkog saobraćaja na ovoj relaciji. Ugovor vrijedan 2,3 miliona maraka koji je Vlada FBIH potpisala sa izvođačem počeo se realizirati s dolaskom ljepšeg vremena. Iz Željeznice FBiH najavljuju da bi 1.7. prvi putnici nakon 27 godina mogli iz Bihaća vozom otputovati u glavni grad BiH.

Unska pruga i sad je prohodna ali samo za teretni saobraćaj, i to za dizel mašine. Da bi s njom mogli saobraćati TALGO vozovi nužno je elektrificirati 47 km kontaktne mreže.Time će se Bihać konačno kao ostali gradovi s željeznicom povezati sa Sarajevom.

Dio ovog putnog pravca od Blatne do Banja Luke već je završen, a radovi koji je nužno provesti u USK već su započeli.

Ono što je u obavezi Kantona odnosno općina, je izgradnja potrebnih rampi, zašto su u budžetu već planirana sredstva. U Vladi USK očekuju skoru posjetu direktora ovog poduzeća kako bi se postigao dogovor o njihovoj implementaciji. Očekivanja svih, putnika i privrednika su da se ispoštuju rokovi i da Unska pruga ponovo bude u funkciji. Hoće li se i kada ostvariti njena prijeratna funkcija zavisiće i od volje dvije zemlje da potpišu novi medjudržavni sporazum na obostranu korist.

Related posts