Najsnažnija i najbrža Octavia do sada nosi oznaku RS 245

Redizajnirana Octavia RS 245 od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,6 sekundi, a Škoda će je pred publikom premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Škoda će Octaviju RS 245 ponuditi i u karavanskoj verziji karoserije, a najsnažniju i najbržu Octaviju RS (Rally Sport) u ovom slučaju pokreće poznati grupacijski (VW) dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski TSI motor koji raspolaže sa 245 konjskih snaga i nudi 370 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 15 KS i 20 Nm više od potencijala motora koji se nudi u standardnoj Octaviji RS 230.

S dodatnim konjskim snagama i bogatom serijskom opremom Škoda sada ima model zbog kojeg bi pojedini kupci mogli zaboraviti na redizajnirani Golf GTI Performance.

Za prijenos snage na podlogu Škoda će kupcima standardno ponuditi ručni 6-stepeni mjenjač, a opciono tu je i 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila (DSG). Octavia će u svom trovolumenskom izdanju od 0 do 100 km/h stizati nakon 6,6 sekundi, a karavanskoj verziji koja je nešto teža za spomenuto ubrzanje trebat će 6,8 sekundi. Maksimalna brzina u oba slučaja elektronski je ograničena i iznosi 250 km/h.

U odnosu na RS 230, Octavia RS 245 opremljena je elektronski kontrolisanom ograničenom blokadom diferencijala, bliža je podlozi za 14 milimetara i standardno se isporučuje na dvobojnim 19-inčnim felgama. Suštinske razlike izvana odnose se na nekoliko sjajno crnih karoserijskih detalja.

Related posts