Najskuplji doček Nove godine: Menadžment Dine Merlina obrnut će 500.000 KM?

Kako saznajemo, Grad Sarajevo osigurat će 80.000 KM, odnosno sa četiri gradske općine zajedno oko 120.000, a Kanton Sarajevo izdvojit će oko 150.000 maraka

Informacija da će najveća muzička zvijezda u regionu Dino Merlin nastupiti na otvorenom za doček Nove godine u našem glavnom gradu obradovala je sve Sarajlije, a sigurno je da će zbog ovog spektakla i brojni turisti iz cijelog regiona upravo bh. prijestolnicu odabrati za ulazak u 2017. godinu. S druge strane, sigurni smo da će kako događaj, tako i iznos koji se daje, izazvati brojne kontroverze.

Kompletna organizacija

Sigurno je da će ovo biti najbolji gradski doček ne samo u Sarajevu, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Dino Merlin prvi put u karijeri dugoj više od tri decenije održat će veliki koncert u sklopu gradskog dočeka, a kako Faktor saznaje, Merlinov manedžment na sebe je preuzeo kompletnu organizaciju. Oni bi, prema našim informacijama, trebali imati na raspolaganju budžet od nevjerovatnih 500.000 maraka! Na ovaj način ovo će biti sigurno najskuplji gradski doček u Sarajevu od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo iz provjerenih izvora sam Grad Sarajevo osigurat će 80.000 KM, odnosno sa četiri gradske općine (Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad) zajedno oko 120.000 KM. Za ulazak u „najluđu noć“ Kanton Sarajevo izdvojit će oko 150.000 maraka. Kada se tome dodaju brojne državne i privatne firme, koje će sigurno htjeti da budu dio ovog muzičkog spektakla, lako se dolazi do vrtoglave cifre od pola miliona konvertibilnih maraka.

Operativni plan

– Još ne mogu tačno reći koliko će Kanton Sarajevo izdvojiti za novogodišnji doček, ali sigurno da ćemo učestvovati više nego grad. Čekamo Dinu Merlina da organiziramo pres-konferenciju i na njoj će biti saopćeno više detalja. U narednim danima bit će formiran i organizacioni odbor, koji će napraviti operativni plan. Željeli smo najbolji novogodišnji doček u regionu i vođeni tom idejom došli smo do razmišljanja da Dino Merlin pjeva, pa smo krenuli sa pregovorima – kaže Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Kontaktirali smo i Abdulaha Skaku, zamjenika gradonačelnika Sarajeva, koji nam je rekao:

– Još nije poznata tačna lokacija na kojoj će biti organiziran gradski doček, a u opticaju je nekoliko atraktivnih u centru grada, kao što su prostor ispred hotela „Holiday“ i „Sarajevo City Centra“.

Za Ninu Badrić, Tifu i ekipu 250.000 KM

Proteklih godina javni dočeci bili su dosta skromniji, što su diktirali i budžeti. Tako su Sarajlije ulazak u 2016. godinu proslavili uz Zostera i Amela Ćurića, a godinu ranije uz Hanku Paldum, Mirzu Šoljanina i Elvira Lakovića Laku.

Kako saznajemo, do sada je najskuplji gradski doček bio 2012. godine i tada je budžet iznosio oko 250.000 KM. Tada su na centralnom gradskom dočeku u šeheru nastupili Nina Badrić, Mladen Vojičić Tifa, Kiril Džajkovski, Emir&Frozen Camels, Letu štuke i Karne.

(D. Zeba/Faktor.ba)

Related posts