Najmlađi sarajevski kazandžija Suejman Hrgić je i vrsni skateboarder

Sarajlija Sulejman Hrgić (32) vješt je skejter i veliki zaljubljenik tog ekstremnog sporta, a drugačijim od drugih skejtera ga čini to što je ujedno i jedan od najmlađih kazandžija na Bašćaršiji, piše Anadolu Agency (AA).

Svojim stilom odijevanja, manirima i uvijek sa skejtom, Hrgić odaje sliku klasičnog predstavnika moderne generacije mladih ljudi, a iza tog modernog plašta se, u stvari, krije veliki zaljubljenik starih zanata i jedan od vrsnih kazandžija koji već 16 godina izrađuje i ukrašava bakrene posude i predmete.

U razgovoru s novinarom AA, Hrgić je kazao kako je sretan da već duže od deceniju i pol radi dvije stvari koje voli i da je tako spojio tradiciju i moderni mladalački duh.

Na nagovor oca je još kao osnovac učio zanat od poznatih sarajevskih kazandžija na Bašćaršiji, gdje danas i radi u jednom kazandžijskom dućanu.

Kao dječak je zavolio i skateboarding, odnosno skejtanje, a ni danas se ne odvaja od skejta, osim u radnim satima kada su mu u rukama čekić i drugi zanatski alati.

Pažnju prolaznika na Bašćaršiji privlači svojim stilom odijevanja i izgledom, baš kao i rock i jazz muzikom koja se čuje iz njegove radionice, a koja nije karakteristika te vrste dućana u kojima se, po običaju, očekuje zvuk sevdaha i zanatlija u tradicionalnoj nošnji.

Hrgić se rado hvali bakrenim ibrikom starim četiri stoljeća koji je, kao porodično naslijeđe, izložio u svojoj radnji, a za AA je kazao da bi volio da znanje i ljubav prema tom zanatu prenese i na nove generacije.

“Reakcije ljudi kada vide skejtera kazandžiju su uglavnom pozitivne. Mnoge zanatlije me zbog skejta i dalje vide kao dječaka”, kazao je Hrgić.

Ističući kako je u modernoj eri industrijske proizvodnje sve teže živjeti od zanatstva, Hrgić je kazao da je kazandžiluk jedna vrsta umjetnosti i da se od bakra mogu praviti različiti predmeti sa širokim spektrom dekora.

“Skejtanje je nešto novo u svijetu i zato ga možete vidjeti na mnogim reklamnim spotovima i televizijama. Međutim, kazandžiluk polako izumire. Ulaskom tehnologije nema više prostora za stare tehnike rada”, kazao je Hrgić i dodao da je za svaku zemlju važno da radi na očuvanju tradicije.

Related posts