Nadležni u Bihaću ne znaju šta s tijelom Afganistanca koji je pronađen u rijeci Korani

Tijelo 21-godišnjeg Afganistanca Omara Khana Momanda, koje je pronađeno u rijeci Korani u Cazinu prije 11 dana još se nalazi u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću jer nadležni ne znaju kako postupiti s tijelom migranta.

“Mi imamo problem jer ne znamo gdje ćemo sa tim tijelom”, kazao je za Klix.ba Hazim Kapić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK.

On je jučer u Sarajevu o ovom problemu razgovarao i sa ministrom vanjskim poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom.

“Njemu smo se obratili jer smo došli do saznanja da bi to ministarstvo trebalo kontaktirati najbližu ambasadu, u ovom slučaju ambasadu Afganistana u Beču, budući da je stradala osoba Afganistanac, što je ustanovljeno na osnovu dokumenata koji su pronađeni kod njega”, rekao nam je Kapić.

No, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nisu dobili adekvatan odgovor te su ih proslijedili na drugu adresu.

“Oni su nam usmeno rekli, a trebaju nam poslati i pismeni odgovor, da nisu sigurni da će zemlje iz kojih su imigrantni imigrirali, odnosno nelegalno napustili državu, biti spremne primiti ih nazad, pa čak ni njihova tijela. Poslije toga su nas uputili na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Međutim, mi smo se tom ministarstvu obraćali još prije dva mjeseca i još nikakve odgovore nismo dobili, a tamo nas opet upućuju. Mislim da nas državni vrh, kada je u pitanju koordinacija prema nižim nivoima, pomalo šeta”, ističe Kapić.

Uprkos tome, ističe da je danas opet poslao dopise na adrese na koje im je sugerisano, a vrlo vjerovatno Vlada USK će krenuti i u sopstvena rješenja.

“Danas sam na Vladi predložio da označimo neku lokaciju gdje ćemo te ljude ukopavati, a kasnije, ukoliko bude potrebno, da se njihova tijela ekshumiraju, jer se bojim da u budućnosti to neće biti jedino tijelo”, kaže Kapić.

Podsjećamo, 20. maja u popodnevnim satima mještani cazinskog naselja Šturlić primijetili su tijelo muškarca u rijeci Korani. Na lice mjesta izašli su pripadnici MUP-a USK i Specijalne vatrogasne jedinice, koji su izvukli tijelo stradalog iz rijeke.

Na osnovu azilantskog kartona koji je pronađen uz njega, ustanovljeno je da se radi o Omaru Khanu Momandu (1997.) iz Afganistana. Također, obdukcijom je utvrđeno da se na njegovom tijelu na nalaze tragovi nasilja te da se utopio prilikom prelaska rijeke Korane u susjednu Hrvatsku.

Početkom maja, hrvatska policija je u gradu Slunju pronašla tijelo još jednog muškarca, također u rijeci Korani, dok je na području Žakanja u rijeci Kupi pronađen drugi leš. U Kupi je nakon nekoliko dana pronađeno još jedno beživotno tijelo. Naknadno je utvrđeno da se također radilo o migrantima.

klix.ba

Related posts