Načelnik B.Krupe oštro reagovao na postavljanje saobraćajnih znakova na ulazu u kanjon rijeke Une

Na ulazu u kanjon rijeke Une na putu Bosanska Krupa – Cazin – Srbljani postavljen je saobraćajni znak upozorenja s natpisom “Putujete na vlastitu odgovornost sljedećih 15 km”, što je izazvalo brojna negodovanja Krupljana, a reagovanje je uputio i načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović. Reagovanje prenosimo u cijelosti:

Začuđeni postavljanjem saobraćajnih znakova upozorenja o putovanju na vlastitu odgovornost kroz kanjon rijeke Une, na relaciji Bosanska Krupa – Cazin – Srbljani, ovim putem se koristeći sredstva javnog informisanja, obraćamo nadležnim organima i pitamo koji su pravi razlozi za to, u čemu leži opravdanost i šta se zapravo želi postići?

Obraćamo se i građanima Bosanske Krupe koji su postavljanje znakova prihvatili sa negodovanjem o čemu svjedoče lavine komentara, pitanja i sugestije da se isti uklone što prije, te ih molimo za razumijevanje.

1Da bismo se ogradili i naravno bili posve jasni, reći ćemo da relacija koju su nadležni, JP Ceste FBiH, danas sa znakovima okarakterisali kao nesigurnu, baš kao ni mnoge druge u našoj zemlji nikada nije bila potpuno bezazlena, ali se njome ipak saobraćalo i povezivalo sa središtem Unsko-sanskog kantona. U ovoj konstataciji donekle nalazimo opravdanje međutim zanima nas zašto baš sada i na ovakav način? Zar o svemu kao organ uprave nismo trebali biti barem upoznati?

Molimo sve one kojih se ovo tiče, stručne ljude i nadležne institucije da kažu je li se ovim činom Bosanska Krupa možda izoluje od središta kantona i granice sa Evropskom unijom kao što je izolovana od središta države? Da nam kažu na koga se postavljanjem znakova prebacuje odgovornost za sve eventualne posljedice putovanja kanjonom? Na putnike? Na Krupljane? Izvoznike?

Molimo nadležne da nam odgovore i na pitanje o shvatanju upozorenja „Putujete na vlastitu odgovornost u dužini ceste od 15 km“ od strane turista koji se ne služe jezicima bh. naroda, a kojih je na svu sreću u Bosanskoj Krupi svake godine sve više?

Mnogo je pitanja na koje trebamo i želimo odgovor, ali bit će dovoljno za početak da dobijemo na ova postavljena. Uz možda još ono na koje odgovor čekamo 20 godina: Kad počinje, a kad završava gradnja ceste Bosanska Krupa – Bihać preko Grmuškog platoa? Je li sad zaista pravo vrijeme za to kad već do Bihaća „moramo“ preko Cazina putem dugim oko 60 km?

Na kraju, naglašavamo da sa ovim reagovanjem nećemo stati. Općina Bosanska Krupa će iskoristiti sve mehanizme kako bi preispitala u najmanju ruku čudne radnje koje se dešavaju bez njene saglasnosti ili pak znanja. Radilo se o postavljanju znakova ili nečem posve drugom.

Related posts