Načelnici zajedno na izbore u koaliciji pod nazivom "ASDA - PoMAK - zajedno"

Četiri krajiška (grado)načelnika potpisala su danas u Bihaću Sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima.

Potpis na ovaj dokument stavili su gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević, te načelnici Bužima Zikrija Duraković i Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

Ovaj potez nastavak je međusobne saradnje krajiških (grado)načelnika koja se intenzivno odvija tokom preklih godinu dana, a koja je, kako navode, potaknuta lošom pozicijom svih gradova i općina unutar Unsko-sanskog kantantona, nezadovoljstvom jer je Krajina zapostavljena od viših nivoa vlasti zapostavljena skoro u svim oblastima i segmentima društva, te nezadovoljstvom rada kantonalne vlasti u smislu poboljšanja zakonodavnih okvira i rješavanja suštinskih problema s kojima se locale zajednice svakodnevno suočavaju.

Potpisom ovog sporazuma sve strane su se obavezale da će se usaglašavati i zajednički nastupati oko svih bitnih pitanja, a posebno oko zastupanja interesa građana Unsko-sanskog u okviru ustavnopravnog poretka FBiH i države BiH.

Kako se navodi u dokumentu koji su potpisali, cilj je uređenje odnosa između potpisnika na načelu partnerstva i jednakosti, a radi zajedničkog političkog rada i djelovanja na području USK. Obavezali su se da će formirati zajedničke liste za Opće izbore koji će biti održani 7. Oktobra, u okviru kako to propisuje Izborni zakon BiH.

Zbog okvira koje daje Izborni zakon u BiH, oni će na izborima nastupiti zajedno kroz koaliciju stranaka koja će se zvati “ASDA – PoMAK – zajedno”, a četiri (grado)načelnika će nositi listu ove koalicije za Unsko-sanski kanton, saopćeno je.

Izvor: Faktor

Related posts