Na zgarištu Herceg-Bosne: Mještani Ahmića žale što raspirivanje mržnje i danas traje

Mještani Ahmića s nestrpljenjem su čekali pravosnažnu presudu haškog suda za “šestorku” tzv. Herceg-Bosne. Dan poslije, nakon što su se slegle emocije na zgarištu zločina, mještani i dalje brinu o svojoj budućnost, a presuda za njih ne predstavlja pečat na prošlost.

Pedesetogodišnji Abdulah Ahmić iz Ahmića svaki 16. april dočekuje s bolnim sjećanjima na jutro 1993. godine kada je napadnuto bošnjačko stanovništvo u selu Ahmići. On je preživio strijeljanje, metak mu je prošao kroz obraze. Jučerašnji dan proveo je uz televizor, a već nekoliko dana pije tablete za smirenje.

“Jedan optuženik je svojim činom pokazao svoju reakciju na presudu, ali mi ne možemo mjeriti svoju i njegovu žrtvu. Kakva god kazna bila, za nas je mala, ali dobro je znati da je presuda izvršena. Nije nama drago zbog Praljka, voljeli bismo da je odslužio svoje, ali desilo se što se desilo”, kazao je Ahmić za Klix.ba.

Dodao je kako osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, koji je nakon dvije trećine kazne pušten na slobodu, i danas provodi svoju politiku.

“On nastavlja svoje skupove i propagira istu priču kao ranije. On je trebao ostati u zatvoru još neko vrijeme da se nauči pameti, a ne da diže prašinu i raspiruje mržnju i nacionalizam na ovim prostorima. Naš suživot poslije rata je krenuo uzlaznim putem, ali politika u Hrvatskoj i Srbiji je ta koja uznemirava i njihov i naš narod”, dodao je Ahmić.

Istakao je kako nikome ne pada na pamet ponovo ratovati, jer ljudi svakako umiru od siromaštva, a mladi samovoljno odlaze iz BiH.

“Ne znam kako to suzbiti, to mogu uraditi samo veće sile. Ubistva koja su počinili gledaju kao da su mrave pobili, ali Hrvati moraju znati da i oni traže odgovorne za Vukovar. Oni traže odgovorne za svoje žrtve, ali i da niko od njihovih nije kriv, a dokazano je da su krivi”, zaključio je Ahmić.

Mještani Ahmića ne žele mnogo komentarisati odluke te dodaju da je vrijeme da se okrenu budućnosti i problemima s kojima se svakodnevno susreću. Međutim, Redži Pezeru, kojem su u Ahmićima ubijena 23 člana porodice, slike prošlosti stalno su pred očima.

“Oni kažu jučer da nisu krivi, ali jesu, sud je to dokazao i tu nema šta da se priča. Krivo mi je što nisu spominjani Ahmići, kao što su spominjana druga mjesta tokom suđenja, a gdje su počinili zločine. Volio bih zaista da se Praljak nije otrovao, ali to je njegova odluka. Ne mogu govoriti da nisu krivi, neko je morao narediti ubistva naših članova porodica”, izjavio je Pezer.

Život u Ahmićima nastavit će mještani koji su se vratili na zgarište zločina tzv. Herceg-Bosne s nadom da će doći bolji dani i da će se politike u BiH i susjednim zemljama okrenuti, nakon svih presuda, ozbiljnim problemima građana BiH.

Related posts