Na Sani održana najmasovnija regata u BiH

Oko 800 raftera s oko 100 različitih plovila sudjelovalo je protekle subote na 22. “Ključkoj regati”, koja je održana na dijelu vodotoka rijeke Sane koji protiče kroz ključku opštinu.

Prema riječima organizatora, regata je vremenom prerasla u prepoznatljiv turistički brend ove male i nerazvijene općine.

“Mislim da nije neskromno ako kažemo da je ovo trenutno najmasovnija regata u Bosni i Hercegovini. Ove godine snažno su nas podržale lokalne vlasti, kao i Vlada USK, koja je izdvojila 7.000 maraka za organizaciju”, kaže Hamdija Hrnjičić, član Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije.

Prema njegovim riječima, učesnike je poslužilo i lijepo vrijeme, kao i vodostaj rijeke Sane koji je bio nešto viši nego inače u ovo doba godine.
Godinama je ova regata bila vrlo skromna i okupljala je tek lokalne zaljubljenike u rafting i ljepote ove rijeke. U posljednjih nekoliko godina učinjen je značajan iskorak pa je ova regata po broju učesnika uveliko nadmašila mnogo poznatiju “Unsku regatu”, koja se dešava na istoimenoj rijeci.

Regata je i ove godine krenula iz mjesta Gornji Dubočani i potom je vožena u više etapa, a održani su i tradicionalni skokovi na glavu na lokalitetu Alina luka. Krajnji cilj “Ključke regate” bilo je mjesto Banjica, a cjelokupna rafting dionica bila je duga nešto manje od 20 kilometara. Učesnici su imali priliku da se spuštaju brzim riječnim tokom, kroz prekrasan ambijent kanjona rijeke Sane, niz slapove i kaskade. Upravo se za ovaj dio toka može reći da je najatraktivniji i najopasniji, budući da je Sana uglavnom mirna i pitoma rijeka. Za sve učesnike u Ključu je priređen ručak te zabavni program koji je potrajao sve do večernjih sati.

Pored domaćih ljubitelja raftinga iz cijele BiH, rijekom Sanom su plovili i mnogobrojni gosti i rafteri iz nekoliko evropskih zemalja.

nezavisne.com

Related posts