Na posao u RS-u čeka 114.000 nezaposlenih

U Republici Srpskoj (RS) je krajem januara ove godine bilo je 114.357 nezaposlenih osoba.

Na posao već 25 godina čeka Milada Čađo, koja je po struci prehrambeni tehničar. Stalno zaposlenje 30 godina traži i trgovkinja Ljiljana Krečar. Ističu da sve ovo godine nisu uspjele da zasnuju trajni radni odnos i obavljaju posao za koji su se školovale.

One su među 40 polaznika obuke u oblasti informacionih tehnologija. Tokom desetodnevnog rada ove nezaposlene osobe bi trebalo da steknu osnovna znanja o korištenju računara, što bi trebalo da im pomogne u potrazi za poslom.

Cilj je da se ovim nezaposlenih osobama omogući da i putem Interneta same traže zaposlijenje i prijavljuju se na otvorene konkurse.

Obuka, za koju se prijavilo 130 nezaposlenih, realizuje se u okviru projekta “Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zapošljavanja”, koji finansira Međunarodna organizacija rada.

Putem Zavoda za zapošljavanje RS-a su trenutno otvorena 124 konkursa za posao. Od početka godine je 6.029 novoprijavljenih nezaposlenih osoba, a posao je u 2018. godini dobilo njih 2.547.

Related posts