Na pasoše se čeka i do dva mjeseca: Direktor IDDEEA-e kaže da građani mogu tužiti, samo ne zna koga

Na izradu pasoša se čeka mjesec i po do dva nakon predaje zahtjeva, saznali smo iz službe za izdavanje putnih isprava u MUP-u Kantona Sarajevo. Zakonski rok za izdavanje putnih isprava je 30 dana.

Ako je neko planirao ići na ljetovanje, ili iz bilo kojeg drugog razloga putovati izvan BiH, prilikom određivanja termina odlaska mora u obzir uzeti i vrijeme potrebno za dobijanje pasoša.

Čak i je rok za dobijanje putnih isprava po hitnoj proceduri, odnosno na osnovu uplate dodatnih 250 KM produžen za jedan dan i sada se i na ove pasoše čeka do tri dana, saopćili su nam u spomenutoj službi MUP-a KS.

– Razlog za neizdavanje pasoša je to što u Banjoj Luci nemaju dovoljno pasoških knjižica za štampanje, tako da ne mogu poslati traženi broj isprava u predviđenom roku – saznaje Faktor od nadležne službe.

Zbog toga smo kontaktirali novoimenovanog direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Ariva Nanića.

– Znamo da je ova sadašnja situacija nastala krivicom isporučioca, odnosno firme Muehlbauer. Mi imamo ugovorne kazne, koje su propisane ugovorom i mi ćemo ih primijeniti u ovom slučaju – kazao je Nanić za Faktor.

Prema neslužbenim informacijama, razlog za kašnjenja prilikom izdavanja pasoša je to što isporučilac, banjolučki Muehlbauer, nema dovoljno papira za izradu pasoških knjižica.

Međutim, sve to malo vrijedi za građane BiH koji su već predali zahtjeve i kojima je, recimo, zbog kašnjenja pri izradi pasoša propalo već uplaćeno putovanje.

Prema Nanićevim riječima, građani u tom slučaju mogu podnijeti privatnu tužbu, ali nam nije mogao reći protiv koga, odnosno da li su to nadležni MUP-ovi u BiH kojima se predaju zahtjevi, IDDEEA-a kao nadležna agencija, Ministarstvo civilnih poslova BiH ili isporučilac Muehlbauer.

Ovo nije i prvi ovogodišnji problem sa izdavanjem pasoša. Pdsjećamo, u januaru i februaru ove godine se naveliko pisalo o tome kako će izdavanje pasoša potpuno prestati, jer je u dva navrata poništen tender za izbor novog isporučioca pasoških knjižica. Nekoliko dana pred istek prethodnog, sklopljen je “navrat-nanos” novi ugovor u trajanju od godinu dana sa Muehlbauerom.

S obzirom da i ovaj ugovor istječe krajem marta naredne godine, IDDEEA je prije nekoliko dana raspisala novi poziv za prikupljanje ponuda za izradu pasoških knjižica. Novi ugovor bi trebao biti sklopljen na četiri godine i vrijedan 25,6 miliona KM. Rok za podnošenje prijava je 20. juni ove godine, a ponude će biti otvorene mjesec dana nakon isteka roka, odnosno 20. jula.

– Da li je Muehlbauer izgubio naše povjerenje vidjet ćemo tek nakon isteka važećeg ugovora, odnosno kada vidimo da li je ispunio sve ugovorom predviđene obaveze. O tome ne možemo govoriti dok traje realizacija postojećeg ugovora – kazao je Nanić.

Kompanija Muehlbauer je akter i jedne od najvećih poslijeratnih afera u BiH. Agencija IDDEEA je prije nekoliko godina, dok je na njenom čelu bio Siniša Macan, sklopila desetogodišnji ugovor o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola, vrijedan više od 100 miliona KM.

I državni revizori ovaj ugovor ocijenili su štetnim po BiH, napominjući da se pojedine komponente, poput biometrijskih čipova, koji se ugrađuju u lične karte, plaćaju po tri ili četiri puta većoj cijeni od tržišne. Jedna od posljedica takvog ugovora je i da građani, recimo, izdavanje ličnih karata plaćaju 18 KM, iako postoje kalkulacije prema kojima bi ta cijena trebala biti daleko niža.

Čak su se i na prijedlozima dnevnih redova nekoliko sjednica Vijeća ministara nalazile ispravke pravilnika o cijenama ličnih dokumenata, kojima je predviđeno smanjenje izdavanja ličnih karata i vozačkih dozvola. Međutim, ove teme su uvijek skidane sa dnevnog reda bez rasprave.

Osim toga, u vrijeme kada su revizori izdali nalaz, prema kojem je ugovor o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola proglašen štetnim, počelo se govoriti o reviziji ugovora sa Muehlbauerom. Međutim, od tada ništa nije učinjeno da se on i izmijeni.

– Što se tiče ugovora o isporuci ličnih karata, on je važeći, on se primjenjuje. On je zaključen kako je zaključen i on se primjenjuje, a lične karte se izdaju u skladu sa važećim ugovorom – napomenuo je Nanić.

Svojevremeno je i Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o tome kako je Siniša Macan sklopio sporni ugovor. Čak je Macan bio i uhapšen u jednom trenutku. Međutim, nedugo nakon toga je pušten, a cijeli slučaj, izgleda, sada samo skuplja prašinu u nekoj od ladica Tužilaštva.

Related posts