Na padinama Grmeča borilo se 200 ratnika iz BiH, Srbije i Slovenije

Skoro 200 članova – igrača klubova iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije u maskirnim uniformama i do zuba naoružani vjernim replikama oružja proteklog je vikenda na padinama Grmeča, tačnije u selima Lipi i Vrtoču kod Bihaća, učestvovalo na prvim ovogodišnjim međunarodnim susretima airsoft klubova.

Mnogo adrenalina

– Airsoft je igra s mnogo adrenalina, zabave i druženja. Klub „ASK grupa 306 Bihać“ bio je odličan domaćin – kazao je Dženis Imširević, predsjednik Saveza airsoft klubova FBiH.

Bila je to simulacija vojnih operacija. Nakon brifinga igrači su podijeljeni u dvije frakcije i vodili su dan i noć taktičko i strateško nadmudrivanje da bi ostvarili pobjedu u operaciji nazvanoj „Domovistan“.

– Igrači koriste replike oružja koje ispucava plastične kuglice, a pogodak prijavljuju učesnici u igri, tako da je za igru potreban fer-plej – pojašnjava domaćin i član Organizacionog odbora susreta Benjamin Omerbašić iz kluba “ASK grupa 306 Bihać“.

Učesnik Kristijan Kranjčević iz Otočca u Hrvatskoj nije krio oduševljenje organizacijom i svemu doživljenom u Bihaću.

Drugačije namjere

– Ovo je hobi i zato me čudi što se u posljednje vrijeme dosta negativno pisalo o airsoft klubovima. Navode kao da su nam namjere drugačije, spominjali su nekakve paravojne formacije, što je u najmanju ruku smiješno i čudno. Ovdje nema politike, nema rata, nema ništa osim igre i zabave – kazao je Kranjčević.

avaz.ba

Related posts