Na granicama EU ostalo 20 opasnih osoba iz BiH

Sa zabranom ulaska na teritoriju Evropske unije prošle godine se susrelo 3.775 državljana BiH, a osim neposjedovanja potrebnih dokumenata sa granice su vraćani i zbog procjene da su prijetnja po bezbjednost.

Pokazao je to izvještaj Evropske agencije za obezbjeđenje granica “Fronteks” za 2017. godinu.

Ulazak u EU lani je zabranjen za 183.548 državljana raznih zemalja, a BiH je zauzela visoko deveto mjesto. Odbijenice je dobilo 3.775 državljana BiH, najviše zbog neposjedovanja potvrda i dozvola za ulazak i boravak na teritoriji EU te lažnih i falsifikovanih putnih isprava.

Sa granice je, zbog ocjene da predstavljaju prijetnju za javnu politiku, unutrašnju bezbjednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose jedne ili više država članica EU vraćeno 20 državljana BiH. Po tom parametru BiH je zauzela deseto mjesto i nalazi se u društvu Ukrajine, Rusije, Albanije, Srbije, Bjelorusije, Moldavije, Turske, Maroka i Brazila.

U evropskim institucijama polažu nadu u to da će novi sistem kontrole, koji je još u najavi, doprinijeti tome da bezbjednosne mjere budu podignute na viši nivo.

– U saradnji sa Europolom i drugim institucijama, traju pripreme za primjenu novog evropskog sistema za odobravanje putovanja koji podrazumijeva jaču kontrolu putnika koji nisu državljani EU, a putuju šengenski prostor. “Fronteks” će biti domaćin centralne jedinice novog evropskog sistema za odobravanje putovanja što će pomoći u poboljšanju unutrašnje bezbjednosti i identifikovati lica koja mogu predstavljati rizik – istakao je izvršni direktor “Fronteksa” Fabricio Legeri.

Sistem će se odnositi i na državljane zemalja zapadnog Balkana koji će ubuduće za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU. U Odboru za građanske slobode Evropskog parlamenta nedavno je rečeno da je cijeli postupak složen i da bi sistem, ako bude usvojen, mogao da stupi na snagu početkom 2020. godine. Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog formulara, a odgovor EU će stizati u roku od 72 časa, ali će onima za koje bude utvrđeno da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU biti odbijena dozvola za putovanje.

Razlozi za odbijanje zahtjeva za ulazak državljana BiH

1.262 neposjedovanje dokumenta koja opravdavaju namjenu i uslove boravka
866 nedovoljno novca za izdržavanje boravka ili povratka u zemlju porijekla
635 upozorenja zbog označene stavke “odbijanje ulaska”
612 neposjedovanje validnih putnih isprava
241 već je boravio tri mjeseca u toku šestomjesečnog perioda u EU
116 neposjedovanje validne vize/boravišne dozvole
20 prijetnja za zemlje EU
18 nedostupni podaci
6 lažna / falsifikovana putna isprava
4 lažna / falsifikovana viza ili boravišna dozvola

(Glas Srpske)

Related posts