Na današnji dan počela februarska ofanziva agresora

Na današnji dan, 6. februara 1994. godine, počela je najteža ofanziva agresora na Bihaćki okrug, koja je trajala do kraja marta.

Cilj agresora bio je ući u kanjon Une, uništiti Hidroelektranu „Kostela“ i presjeći komunikaciju Bihać-Cazin. Podršku agresoru davala je Narodna odbrana tzv. Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“, iako je Predsjedništvo BIH tada donijelo aboliciju za sve njene pripadnike. Skupština Autonomne pokrajine odbija to 3.februara, a Abdić 24. februara potpisuje saradnju sa Miloševićem.

Ostao je samo pokušaj protesta oko hiljadu građana u Velikoj Kladuši koji su 11.februara tražili da idu braniti Bihać. Abdić je onemogućio prolazak konvoja humanitarne pomoći i svi kanali snabdijevanja u Okrugu bili su prekinuti.

U tim odsudnim trenucima odbrane počela je i priprema akcije „Tigar-Sloboda“, koja će epilog dobiti pet mjeseci kasnije.

Do kraja marta agresor nije uspio uništiti Hidrocentralu „Kostela“, niti presjeći komunikaciju sa Bihaćem. Bio je to za odbranu, ali i za život Bihaćkog okruga najteži period.

Related posts