Na današnji dan 1992. građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za suverenu, cjelovitu i demokratsku državu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferovići uputili su čestitku svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini i dijaspori u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

– Prije dvadeset osam godina većina građana i naroda se izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

Uvijek ćemo se zalagati za Bosnu i Hercegovinu koja će biti država jednakopravnih građana i naroda, za državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve. Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine navodi se u čestitki predsjedavajućeg Komšića.

Na današnji dan 1992. godine građanke i građani Bosne i Hercegovine dali su svoj glas za suverenu, cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. To je bio glas za slobodu i samostalnost, a protiv tiranije i prijetnji nestankom BiH, podjeća Džaferović.

– Generacija koja je izvela našu domovinu na put samostalnosti učinila je epohalnu stvar koja će biti vječno zapamćena u bosanskohercegovačkoj historiji.

Referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu zemlju.

I danas, 28 godina poslije, vrijednosti koje simbolizira 1. mart – vladavina prava, demokracija i ideja o ravnopravnosti svih građana, ostaju temeljna ideja vodilja ka konačnom cilju, a to jeste sigurna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, članica Europske unije i NATO saveza.

Svim građankama i građanima u domovini i dijaspori čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – navodi se u čestitki Šefika Džaferovića.

Komšić i Džaferović će, u povodu Dana nezavisnosti BiH, položiti cvijeće na Mezarju Kovači, Spomen-obilježju Vječna vatra, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995., Spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku te Spomen-parku Vraca.

Džaferović će prisustvovati svečanoj akademiji u sarajevskoj Vijećnici.

Izvor: Faktor.ba

Related posts