Na bihaćkom IPF-u 16 dana aktivizma protiv nasilja

Majka. Kćerka. Supruga. Sestra. Žena.
Na bihaćkom Islamskom pedagoškom fakultetu protekle dvije sedmice upriličeni su dani aktivizma protiv nasilja nad ženama, a brojne aktivnosti privukle su pažnju studenata te podsjetile na važnost problema porodičnog, a posebno nasilja nad ženama.

Koordinatorica projekta “16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici” Anita Ramulić, asistentica na pomenutom fakultetu, organizirala je set radionica za studente, kao i nekoliko promocija filmova koji se bave ovom tematikom. Prikazani su filmovi “Mission Rape a Tool of War”, kao i domaći dokumentarni film “Pucanj u dušu” krajiškog režisera Enesa Hotića, a u kojem je prikazano stradanje žena na našim prostorima tokom devedesetih godina.
Učešće u projektu uzele su i članice udruženja “Žene sa Une” i “Nahla” – direktorica Aida Behrem je govorila o radu Sigurne kuće u Bihaću, a prof. Elma Begić je održala radionicu na temu “Gdje se nalazim? – različite uloge u društvu”, dok je mr Dijana Sulejmanović, viša asistentica na IPF-u, putem psihodrame pokazala studentima prve godine s kakvim teškoćama i ograničenjima se svakodnevno suočava tipična žena – žrtva nasilja.
Dr Hajrudin Hodžić, v.d. dekana Islamskog pedagoškog fakulteta je, ističući važnost ovakvih projekata, izrazio nadu da će saradnici i nastavnici IPF-a nastaviti s aktivnim radom na podizanju svijesti društvene zajednice o problemima i potrebama svih kategorija stanovništva.

Related posts