MUP KS se oglasio povodom sukoba policije i demobilisanih boraca

Povodom današnjeg protesta boraca u Sarajevu, oglasio se i MUP Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su osiguravali proteste demobilisanih boraca, koji su se održavali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Centar Sarajevo. Učesnici protesta su oko 13.00 sati krenuli ulicom Obala Kulina bana u pravcu starog dijela grada, te je od strane učesnika demonstracija došlo do narušavanja javnog reda i mira i napada na policijske službenike Uprave policije ovog Ministarstva.

Tom prilikom su policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta. Kao posljedica napada na pripadnike Uprave policije, došlo je do povređivanja sedam policijskih službenika, stoji u saopćenju.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti), slobode su lišena tri učesnika protesta, dok je jedno lice lišeno slobode zbog počinjenog prekršaja, te je nakon provedenog postupka otpušteno iz službenih prostorija.

O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog događaja, kao i počinjenih krivičnih djela, navedeno je u saopćenju.

Related posts