Muftija Dudić pisao Vučiću: Hitno riješiti probleme Islamske zajednice u Srbiji

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić uputio je danas javno pismo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, podsjetivši da ga je u ranijim obraćanjima obavještavao o problemima sa kojima se suočava Islamska zajednica, a koje je Vučić kao predsjednik Vlade Republike Srbije naslijedio.

“Tražili smo od Vas da se ta pitanja počnu rješavati, imali smo volje i strpljenja čekati, stavljajući se na raspolaganje da pomognemo koliko je to moguće. Međutim, sada, pet godina od kako obnašate najodgovornije pozicije vlasti u državi, želim vas obavijestiti da se naše stanje nije puno promijenilo, da rješavanje problema nije išlo željenim intenzitetom i da se ne mirimo sa ovakvim stanjem i Vašim odnosom prema nama”, ukazao je velikodostojnik IZ-e u Srbiji u otvorenom pismu šefu države.

Dudić je zatražio i hitno rješavanje, kako je istakao, ozbiljnih i zanemarivanih problema.

“Ako analizirate stanje pripadnika islama i islamskih zajednica na prostoru republika bivše Jugoslavije, lako ćete zaključiti da je daleko najlošija situacija u Srbiji, što je neprihvatljivo. Zato od vas tražimo da krajnje ozbiljno shvatite ovo obavještenje te u dogovoru sa čelnicima Islamske zajednice hitno pokrenete rješavanje nagomilanih problema. Vlast koju predvodite od 2014. godine napravila je prve korake relaksacije odnosa sa Islamskom zajednicom, ali se nažalost na tome stalo, dok su veoma ozbiljni problemi zanemarivani, a u posljednje vrijeme su se pojavili novi”, naveo je muftija Dudić u pismi dodajući da je paralelizam u Islamskoj zajednici koji je 2007. godine legalizovan suprotno zakonu, nakon toga direktno podržavan i održavan od strane vlasti.

On u obraćanju srbijanskom predsjedniku Vučiću ukazuje da je “vraćanje oduzete vakufske imovine Islamskoj zajednice teče više nego sporo i dok je drugima vraćen veći dio oduzete imovine, Islamskoj zajednici je vraćen samo jedan objekat”.

“Ugrožavanje islamske vjeronauke i vraćanje vjeroučitelja u škole iz kojih su prethodno protjerani i dalje je aktuelno, bez obzira na blagi, ali nedovoljni iskorak, s tim što je održavanje dvojnosti Islamske zajednice i na ovom polju obesmislilo islamsku vjeronauku. Opće stanje u obrazovanju na prostoru nekih sandžačkih opština je alarmantno, jer se na rukovodeće pozicije dovode nekompetentne osobe, a u pojedinim slučajevima i lica sa manijakalnim ponašanjem”, piše Dudić u pismu u kojem, između ostalog, podvlači da je neprihvatljivo korištenje međusobne suprotstavljenosti političkih stranaka u Sandžaku za podržavanje opće destrukcije.

Ističući da ionako tešku ekonomsko-socijalnu situaciju čini neodrživom, što je, kako stoji u pismu, pokazatelj svakodnevno iseljavanje velikog broja građana sa ovog prostora muftija Dudić je predsjednika Vučuća izrazio očekivanje da hitno zaustavite selektivnu primjenu zakona u naplati poreza na imovinu vjerskih zajednica, te da reagira na skorašnje hapšenje dvije muslimanke u Prijepolju, od kojih je jedna supruga imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice u Priejpolju.

“Zbog općeg stanja i pomenutog događaja tenzije u Sandžaku iz sata u sat rastu. Juče su vjernici i imami Prijepolja protesujući privremeno prekinuli saobraćaj na državnom putu Bistrica-Prijepolje sa najavom radikalizacije i eskalacije protesta. U cilju smirivanja situacije očekujemo hitan sastanak rukovodstva Islamske zajednice sa vama lično kako bi preduprijedili razvoj situacije u smjeru koji može izazvati nesagledive posljedice”, poručio je Dudić uz podsjećanje na opredijeljenosti Islamske zajednice miru, stabilnosti i konstruktivnom odnosu u rješavanju problema.

Izvor: vijesti.ba

Related posts