Mučnina i anksioznost su samo neki od simptoma srčanog udara kod muškaraca

Iako se srčani udar može pojaviti bez ikakvog upozorenja, taj scenarij je mnogo rjeđi nego što mislite. Uobičajen srčani udar obično dolazi s konkretnim znakovima upozorenja. Men's health donosi sedam ključnih simptoma koji mogu ukazati da imate povećan rizik od nastanka ovog stanja.

“Većina pacijenata ima simptome prije nego što dobiju srčani udar. Međutim, muškarci ponekad ignoriraju simptome ili ih pripisuju nekoj drugoj bolesti”, kaže dr. James Park, direktor ljekarskog programa za srce i krvne žile u Texas Health u Dallasu.

Iako vjerovatno mislite da ste poprilično zdravi, kardiovaskularni problemi su mnogo češći nego što možete i zamisliti. Prema novim statistikama, blizu 50 posto Amerikanaca ima neki oblik kardiovaskularnih bolesti. Kako organizacija upozorava u novom izvještaju, kardiovaskularne bolesti su odgovorne za najveći broj smrtnih slučajeva širom svijeta. U SAD-u se broj smrtnih slučajeva u vezi sa srčanim oboljenjima povećao na 840.678 u 2016. godini s 836.546 tokom 2015. godine.

Iz prethodno navedenih razloga neophodno je ozbiljno uzeti u razmatranje neobične znakove prije nego što bude kasno.

Fizički ste iscrpljeni

Ukoliko vam svakodnevne rutine ili treninzi iznenada izgledaju neobično teški ili ste jednostavno previše iscrpljeni kako biste u potpunosti obavili svoje normalne zadatke, vrijeme je da posjetite ljekara. Naime, osjećaj dodatnog umora može signalizirati slabost u lijevoj komori vašeg srca, glavnom mišiću odgovornom za pumpanje krvi iz srca u ostatak tijela.

Izostanak erekcije

Erekcije nastaju u onom trenutku kada se veća količina krvi slije u vaš penis čineći ga čvrstim. No, ako su ti krvni sudovi oštećeni, bit će smanjena cirkulacija, što znači da je manja vjerovatnoća da ćete doživjeti ili održati erekciju kada ste uzbuđeni. To je glavni uzrok erektilne disfunkcije. Međutim, ako su vam krvni sudovi oko genitalija oštećeni, postoji rizik da su oštećeni i oni koji su blizu vašeg srca.

Grčevi ili bol u mišićima

Grčevi ili bol u mišićima koji su dominantni u regiji bedara i kukova mogu također biti loše vijesti. To je čest znak periferne arterijske bolesti, tj. sužavanja arterija koje dovodi do ograničavanja protoka krvi do udova, stomaka i glave.

Problemi s hrkanjem

Hrkanje, buđenje tokom noći ili jednostavno osjećaj umora uprkos odlasku u krevet u razumnom vremenu mogli bi biti znakovi da imate apneju, tj. poremećaj spavanja obilježen pauzama u disanju. Ukoliko se ovo stanje ne liječi, može se povećati šansa za srčani udar.

Mučnina

Ponekad su mučnina, probavne smetnje ili podrigivanje koje ne prestaje samo znak problema s trbuhom, ali ovo također može signalizirati i probleme s vašim srcem. Nervni sistem ponekad zbunjuju signali koji dolaze iz različitih dijelova tijela. Živci u gastrointestinalnom traktu blisko su isprepleteni s nervima srca. Kao rezultat toga, problem koji bi se mogao stvoriti u vašem srcu ponekad može izgledati kao nelagodnost u želucu.

Anksioznost

Istraživanja pokazuju da žene s anksioznošću imaju veću vjerovatnoću da smanje protok krvi do srca u odnosu na one koje nisu anksiozne. I premda to istraživanje nije provedeno na muškarcima, još uvijek je važno da i oni razmotre vezu između anksioznosti i rizika od srčanog udara.

Nadutost

Nadutost je uobičajena pojava, naročito nakon obroka s iznimno slanim namirnicama, ali može biti uzrokovana i kongestivnim zatajenjem srca. Ovo se dešava zato što je srce suviše slabo da bi pravilno pumpalo krv kroz tijelo, što dovodi do taloženja tečnosti. Uočit ćete oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili stomaka.

Related posts